
Banánovo-karamelový (banoffee) dort
Banánovo-karamelový (banoffee) dort je jedním z mnoha tradičních anglických pokrmů, které u nás často nevidíte. Díky tomuto receptu si ho připravíte do půl hodiny sami doma a můžete jím zaujmout svou příští návštěvu.
- 200g krupicový cukr
- 200g změklé máslo
- 4 vejcerozšlehaná
- 200g samokypřící mouka
- 1 lžička kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžíce mléko
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 2 banánzralé, rozmačkané
Na krémovou náplň
- 284ml plnotučná smetana
- 4 lžíce karamel Banoffee toffeeideálně Merchant Gourmet Banoffee Toffee
- 1 banánnakrájený na kolečka
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal494
- tuky32g
- nasycené18g
- sacharidy49g
- cukry25g
- vláknina0.9g
- proteín6g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Dvě 20cm sendvičové formy vymažte máslem a vyložte je nepřilnavým pečicím papírem. Ve velké míse prošlehejte všechny ingredience na dort včetně vanilkového extraktu a 2 rozmačkaných zralých banánů, dokud nevznikne hladké, měkké těsto.
krok 2
Směs rozdělte do formiček, povrch uhlaďte stěrkou nebo zadní stranou lžíce a pečte asi 20 minut dozlatova. Dort by měl správně upečený držet tvar i po zmáčknutí, jako měkký piškot. Vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
krok 3
Na náplň vyšlehejte smetanu a promíchejte s Banoffee toffee. Chcete-li rovnou podávat, potřete jeden z dortů polovinou krému a navrch dejte nakrájený banán.
krok 4
Spojte s dalším dortem, pokryjte další vrstvou náplně a poté dort elegantně pokapejte karamelem Banoffee. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 2 dnů.