Banánovo-karamelový (banoffee) dort
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Hotové za 30 minut (plus příprava náplně)
- Snadné
- 10 porcí
Suroviny
- 200g krupicový cukr
- 200g změklé máslo
- 4 vejce, rozšlehaná
- 200g samokypřící mouka
- 1 lžička kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžíce mléko
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 2 banán, zralé, rozmačkané
Na krémovou náplň
- 284ml plnotučná smetana
- 4 lžíce karamel Banoffee toffee ideálně Merchant Gourmet Banoffee Toffee
- 1 banán, nakrájený na kolečka
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Dvě 20cm sendvičové formy vymažte máslem a vyložte je nepřilnavým pečicím papírem. Ve velké míse prošlehejte všechny ingredience na dort včetně vanilkového extraktu a 2 rozmačkaných zralých banánů, dokud nevznikne hladké, měkké těsto.
- KROK 2
Směs rozdělte do formiček, povrch uhlaďte stěrkou nebo zadní stranou lžíce a pečte asi 20 minut dozlatova. Dort by měl správně upečený držet tvar i po zmáčknutí, jako měkký piškot. Vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- KROK 3
Na náplň vyšlehejte smetanu a promíchejte s Banoffee toffee. Chcete-li rovnou podávat, potřete jeden z dortů polovinou krému a navrch dejte nakrájený banán.
- KROK 4
Spojte s dalším dortem, pokryjte další vrstvou náplně a poté dort elegantně pokapejte karamelem Banoffee. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 2 dnů.