Blekové špagety s cuketou
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 300 g špagety
- 800 g cuketa
- 250 g mascarpone
- 60 g bazalkové pesto
- 5 stroužků česnek
- 1 pórek
- 60 ml olivový olej
- 4 g sůl
- 4 g pepř
- 15 g provensálské bylinky
Postup přípravy
- KROK 1
Pórek umyjte, očistěte a asi 20 cm bílé části nakrájejte na kolečka.
- KROK 2
Cuketu důkladně omyjte, odřízněte oba konce, rozkrojte podélně napůl, poté na silnější proužky – mladé cukety nemusíte loupat.
- KROK 3
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- KROK 4
Na pánvi rozehřejte olivový olej (nebo jakýkoli rostlinný olej), přidejte pórek, po pár minutách i cuketu a promíchejte. Přidejte plátky česneku. Dochuťte solí, pepřem, provensálskými bylinkami a pestem. Důkladně promíchejte a přikryté na mírném ohni vařte 10 minut. Poté odstraňte poklici, mírně zvyšte teplotu a vařte dalších 5 minut. Ke konci přidejte mascarpone a pouze promíchejte, aby se ingredience spojily.
- KROK 5
Špagety uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě ‚al dente‘. Sceďte a ihned přidejte k cuketové omáčce. Navrch můžete posypat parmazánem, čerstvými bylinkami nebo zalít olivovým olejem.