Bleskový křupavý okurkový salát
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Velmi snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 1 šalotka, malá
- 25 g houby enoki (dostupné ve větších supermarketech nebo asijských obchodech)
- 2 jarní cibulka, šikmo nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, vydlabaná a nakrájená na tenké plátky
- 2 okurka
- 25 g klíčky
Na dresink
- 2 lžičky limetková šťáva
- 2 lžičky vinný ocet bílý
- 2 lžičky rostlinný olej
- 1 lžíce rybí omáčka
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1 lžíce sezamová semínka
Postup přípravy
- KROK 1
Šalotku nakrájíme na tenké plátky a polovinu dáme do mísy. Zbytek lze osmažit a použít jako ozdobu (viz níže). Do mísy přidejte houby, jarní cibulku a chilli, zakryjte a nechte v lednici do doby, než budete chtít servírovat.
- KROK 2
Těsně před podáváním nakrájejte okurku na dlouhé tenké proužky (zkuste použít škrabku na zeleninu, abyste získali opravdu tenké plátky). Smíchejte se zbylými ingrediencemi na salát.
- KROK 3
Smíchejte všechny ingredience na zálivku, nechte 5 minut odležet, aby se cukr rozpustil, a poté polovinou dresingu prolijte salát. Vložte do servírovací misky a přelijte zbývajícím dresinkem a smaženou šalotkou, chcete-li.
Jak na křupavou smaženou šalotku:
- KROK 1
Asijští kuchaři rádi na závěr posypou pokrmy křupavou smaženou šalotkou. Snadno si ji připravíte sami. Jednoduše vložte na tenké plátky nakrájenou šalotku na pánev nebo wok a zalijte pořádnou vrstvou studeného rostlinného oleje. Na středním plameni pomalu přiveďte k varu a poté ji nechte vařit do zlatohnědé a křupavé.