Borůvkové cookies s preclíky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 20 sušenek
Suroviny
- 175 g máslo, změklé
- 200 g světlý hnědý cukr
- 100 g třtinový cukr
- 1 lžíce vanilkový extrakt
- 1 ks vejce velké
- 250 g mouka pšeničná hladká
- ½ lžička soda
- 200 g borůvky
- 50 g preclíky malé, slané, rozlámané na kousky
- 100 g bílá čokoláda, kousky
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190 °C. Dva pečicí plechy vyložte pečicím papírem.
- KROK 2
Máslo, cukry a vanilku dejte do mísy a ručním elektrickým šlehačem šlehejte do bledé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce a znovu prošlehejte. Do mísy vsypte mouku, sodu a špetku soli, stěrkou promíchejte. Nakonec přidejte borůvky, kousky preclíku a nalámanou čokoládu, znovu lehce promíchejte, aby se vše spojilo. V této chvíli můžete dát těsto zamrazit a vyndat až ve chvíli, kdy budete chtít sušenky péct.
- KROK 3
Na pečicí plechy pokládejte kopečky těsta o velikosti golfového míčku a mezi každým z nich ponechejte dostatek místa. (Na každý plech by se vám mělo vejít 4–6 sušenek, takže budete muset péct postupně, abyste získali celkem 20 sušenek.) Oba plechy vložte do trouby a pečte 18 minut, v polovině pečení plechy prohoďte.
- KROK 4
Vyjměte plechy z trouby a před přenesením na mřížku nechte 10 minut vychladnout, poté pečte druhou várku. Pokračujte, dokud nejsou všechny sušenky upečené. V dóze na sušenky vydrží až 1 týden.