Borůvkovo-broskvové muffiny se zakysanou smetanou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 8 muffinů
Skip to ingredients
Suroviny
- 350 g samokypřící mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 100 g světlý třtinový cukr, Muscovado
- 100 g máslo, rozpuštěné
- 142 ml zakysaná smetana
- 2 ks vejce, středně velké
- 1 ks citron, najemno nastrouhaná kůra
- 150 g borůvky nebo ostružiny
- 2 ks broskev, zbavená pecky a nakrájená na klínky
- 6 lžic perlivá voda
- třtinový cukr Demerara, na posypání
Postup přípravy
- KROK 1
Plynovou troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a do plechu na muffiny vložte 8 formiček na muffiny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, přidejte rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vejce a citronovou kůru a šlehejte jen tak dlouho, aby vznikla hustá hladká směs – nepřešlehejte ji. Pak opatrně vmíchejte ovoce a nakonec perlivou vodu, dokud se rovnoměrně nespojí.
- KROK 2
Směs rozdělte do košíčků na muffiny – měly by být pěkně plné. Hojně posypte cukrem a pečte 25 až 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Muffiny podávejte nejlépe ještě teplé. Ve vzduchotěsné nádobě a uložené na chladném místě vydrží čerstvé 1 až 2 dny.