reklama

Suroviny

  • 350 g samokypřící mouka
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 100 g světlý třtinový cukr, Muscovado
  • 100 g máslo, rozpuštěné
  • 142 ml zakysaná smetana
  • 2 ks vejce, středně velké
  • 1 ks citron, najemno nastrouhaná kůra
  • 150 g borůvky nebo ostružiny
  • 2 ks broskev, zbavená pecky a nakrájená na klínky
  • 6 lžic perlivá voda
  • třtinový cukr Demerara, na posypání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Plynovou troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a do plechu na muffiny vložte 8 formiček na muffiny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, přidejte rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vejce a citronovou kůru a šlehejte jen tak dlouho, aby vznikla hustá hladká směs – nepřešlehejte ji. Pak opatrně vmíchejte ovoce a nakonec perlivou vodu, dokud se rovnoměrně nespojí.

  • KROK 2

    Směs rozdělte do košíčků na muffiny – měly by být pěkně plné. Hojně posypte cukrem a pečte 25 až 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Muffiny podávejte nejlépe ještě teplé. Ve vzduchotěsné nádobě a uložené na chladném místě vydrží čerstvé 1 až 2 dny.

reklama
reklama
reklama
reklama