
Borůvkovo-broskvové muffiny se zakysanou smetanou
Tyhle snadné ovocné muffiny jsou neskutečně lehké díky přidání perlivé vody, tak ji určitě nevynechávejte. Také chutnají nejlépe ještě teplé, takže pokud si je budete dávat až druhý den, vřele doporučujeme je ohřát v mikrovlnné troubě.
- 350 g samokypřící mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 100 g světlý třtinový cukrMuscovado
- 100 g máslorozpuštěné
- 142 ml zakysaná smetana
- 2 ks vejcestředně velké
- 1 ks citronnajemno nastrouhaná kůra
- 150 g borůvky nebo ostružiny
- 2 ks broskevzbavená pecky a nakrájená na klínky
- 6 lžic perlivá voda
- třtinový cukr Demerarana posypání
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal360
- tuky16g
- nasycené9g
- sacharidy50g
- cukry13g
- vláknina3g
- proteín7g
- sůl0.9gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Plynovou troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a do plechu na muffiny vložte 8 formiček na muffiny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, přidejte rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vejce a citronovou kůru a šlehejte jen tak dlouho, aby vznikla hustá hladká směs – nepřešlehejte ji. Pak opatrně vmíchejte ovoce a nakonec perlivou vodu, dokud se rovnoměrně nespojí.
krok 2
Směs rozdělte do košíčků na muffiny – měly by být pěkně plné. Hojně posypte cukrem a pečte 25 až 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Muffiny podávejte nejlépe ještě teplé. Ve vzduchotěsné nádobě a uložené na chladném místě vydrží čerstvé 1 až 2 dny.