reklama

  • 200 g cukr krupice
  • 200 g změklé máslo
  • 4 ks vejce
    rozšlehaná
  • 200 g hladká mouka
    samokypřicí
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 2 lžíce mléko
  • 150 g borůvky

Na náplň a polevu

  • 50 g moučkový cukr
  • 227 g vyšlehaná vysokotučná smetana nebo mascarpone
    (či tradiční britský clotted cream)
  • 4 lžíce borůvkový džem
  • hrst borůvky
    (na ozdobu)

Nutriční hodnoty: per serving

  • kcal509
  • tuky34g
  • nasycené21g
  • sacharidy48g
  • cukry30g
  • vláknina0.9g
  • proteín6g
  • sůl0.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 190°C. Dvě dortové formy (každou o průměru 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve velké míse vyšlehejte všechny ingredience na dort, dokud nevznikne hladké těsto. Před pečením do těsta přimíchejte borůvky.

  • krok 2

    Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou nebo lžící a pečte asi 20 minut dozlatova. Korpus by měl být pružný a po zmáčknutí vyskočit zpět. Vyjměte korpusy z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.

  • krok 3

    Na náplň vyšlehejte máslo do hladkého krému a postupně do něj zašlehejte moučkový cukr. Pokud používáte vanilkový extrakt, nyní ho zašlehejte do směsi. První korpus potřete máslovým krémem, poté džemem a přiklopte ho druhým korpusem. Před podáváním dort poprašte trochou moučkového cukru. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 2 dnů.

  • krok 4

    Na jednoduchou polevu vmíchejte do vyšlehané vysokotučné smetany (nebo mascarpone) moučkový cukr. Dort ozdobte borůvkovým džemem, smetanovou polevou a ozdobte borůvkami.

reklama
reklama
reklama
reklama