Borůvkovo-smetanový dort
- Příprava a čas vaření
- Vaření
- Snadné
- 10 porcí
- 200 g cukr krupice
- 200 g změklé máslo
- 4 ks vejcerozšlehaná
- 200 g hladká moukasamokypřicí
- 1 lžička prášek do pečiva
- 2 lžíce mléko
- 150 g borůvky
Na náplň a polevu
- 50 g moučkový cukr
- 227 g vyšlehaná vysokotučná smetana nebo mascarpone(či tradiční britský clotted cream)
- 4 lžíce borůvkový džem
- hrst borůvky(na ozdobu)
- kcal509
- tuky34g
- nasycené21g
- sacharidy48g
- cukry30g
- vláknina0.9g
- proteín6g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 190°C. Dvě dortové formy (každou o průměru 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve velké míse vyšlehejte všechny ingredience na dort, dokud nevznikne hladké těsto. Před pečením do těsta přimíchejte borůvky.
krok 2
Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou nebo lžící a pečte asi 20 minut dozlatova. Korpus by měl být pružný a po zmáčknutí vyskočit zpět. Vyjměte korpusy z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
krok 3
Na náplň vyšlehejte máslo do hladkého krému a postupně do něj zašlehejte moučkový cukr. Pokud používáte vanilkový extrakt, nyní ho zašlehejte do směsi. První korpus potřete máslovým krémem, poté džemem a přiklopte ho druhým korpusem. Před podáváním dort poprašte trochou moučkového cukru. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 2 dnů.
krok 4
Na jednoduchou polevu vmíchejte do vyšlehané vysokotučné smetany (nebo mascarpone) moučkový cukr. Dort ozdobte borůvkovým džemem, smetanovou polevou a ozdobte borůvkami.