Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 400g uzené maso, libový́ bůček, krkovice nebo plec
- 1 sádlo
- 1 cibule, najemno
- 750g brambory, vařené ve slupce, vychladlé
- 250.00g mouka pšeničná hrubá
- 100g krupička dětská
- 1 ks vejce nebo 2 malá
- sůl
- zelí kysané dušené
- cibule, smažená, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a pak nechte vychladnout.
- KROK 2
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte přímo na vál.
- KROK 3
Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto.
- KROK 4
Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.
- KROK 5
Vyválejte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké plátky. Ty v dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placičky.
- KROK 6
Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, dobře uzavřete a tvarujete kulaté knedlíky.
- KROK 7
Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10 – 15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.