Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 4 porce
- 400g uzené masolibový́ bůček, krkovice nebo plec
- 1 sádlo
- 1 cibulenajemno
- 750g bramboryvařené ve slupce, vychladlé
- 250.00g mouka pšeničná hrubá
- 100g krupička dětská
- 1 ks vejcenebo 2 malá
- sůl
- zelí kysanédušené
- cibulesmažená, k podávání
- kcal600
- tuky30g
- nasycené12g
- sacharidy60g
- cukry5g
- vláknina6g
- proteín25g
- sůl2g
Postup přípravy
krok 1
Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a pak nechte vychladnout.
krok 2
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte přímo na vál.
krok 3
Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto.
krok 4
Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.
krok 5
Vyválejte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké plátky. Ty v dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placičky.
krok 6
Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, dobře uzavřete a tvarujete kulaté knedlíky.
krok 7
Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10 – 15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.