Bramborové placky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Připraví asi 12 kusů
Suroviny
- 650 g brambor nebo 600 g zbylé bramborové kaše
- 2 lžíce mléka
- 15 g másla
- 175 g hladké mouky
- 4 jarní cibulky, nakrájené
- 1 menší hrst pažitky, jemně nasekané
- 4 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
- KROK 1
Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte je ve velkém hrnci s osolenou vodou 15-20 minut, dokud je snadno nepropíchnete nožem. Pak je sceďte a nechte v cedníku oschnout. Mléko a máslo zahřejte v hrnci na mírném ohni, poté přidejte brambory a rozmačkejte. Kaši promíchejte a nechte vychladnout.
- KROK 2
Vmíchejte mouku do kaše, poté přidejte jarní cibulku, pažitku a špetku soli a pepře. Vytvořte z bramborové směsi kuličky o velikosti vlašského ořechu a lehce je zploštěte. Měli byste získat asi 12 kusů.
- KROK 3
Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej a smažte v něm bramborové kuličky 2-3 minuty z každé strany, pomocí obracečky je zploštěte do placky a smažte, dokud nejsou zlatavé a propečené. (Možná budete muset smažit na etapy.) Podávejte je horké tak jak jsou, nebo s klobásami či jiným hlavním jídlem.