reklama

Suroviny

  • 650 g brambor nebo 600 g zbylé bramborové kaše
  • 2 lžíce mléka
  • 15 g másla
  • 175 g hladké mouky
  • 4 jarní cibulky, nakrájené
  • 1 menší hrst pažitky, jemně nasekané
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  • KROK 1

    Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte je ve velkém hrnci s osolenou vodou 15-20 minut, dokud je snadno nepropíchnete nožem. Pak je sceďte a nechte v cedníku oschnout. Mléko a máslo zahřejte v hrnci na mírném ohni, poté přidejte brambory a rozmačkejte. Kaši promíchejte a nechte vychladnout.

  • KROK 2

    Vmíchejte mouku do kaše, poté přidejte jarní cibulku, pažitku a špetku soli a pepře. Vytvořte z bramborové směsi kuličky o velikosti vlašského ořechu a lehce je zploštěte. Měli byste získat asi 12 kusů.

  • KROK 3

    Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej a smažte v něm bramborové kuličky 2-3 minuty z každé strany, pomocí obracečky je zploštěte do placky a smažte, dokud nejsou zlatavé a propečené. (Možná budete muset smažit na etapy.) Podávejte je horké tak jak jsou, nebo s klobásami či jiným hlavním jídlem.

Tip na recept

Pokyny pro zmrazení, rozmrazení a ohřev
Pokud chcete připravit dávku do mrazáku nebo máte zbytky, které chcete uchovat na později, je to snadné. Nechte bramborové placky úplně vychladnout a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby v mrazáku nebo je zabalte. Aby bylo snadné vyjmout jednu po druhé, je dobré mezi každou vložit kus pečicího papíru nebo je zabalit jednotlivě. Pro rozmrazení je nechte přes noc v lednici, dokud nejsou úplně rozmrazené. Pro ohřev je ohřejte v mikrovlnné troubě 30 sekund - 1 minutu, dokud nejsou uvnitř horké, nebo je ohřejte v troubě nastavené na 180°C/160°C s ventilátorem/plyn 4 po dobu asi 10-15 minut, dokud nejsou horké.

reklama
reklama
reklama
reklama