Univerzální dip
Rychlý a snadný dip k zelenině či pečeným bramborám můžete libovolně obohacovat o bylinky či omáčky, které máte rádi.
Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte je ve velkém hrnci s osolenou vodou 15-20 minut, dokud je snadno nepropíchnete nožem. Pak je sceďte a nechte v cedníku oschnout. Mléko a máslo zahřejte v hrnci na mírném ohni, poté přidejte brambory a rozmačkejte. Kaši promíchejte a nechte vychladnout.
Vmíchejte mouku do kaše, poté přidejte jarní cibulku, pažitku a špetku soli a pepře. Vytvořte z bramborové směsi kuličky o velikosti vlašského ořechu a lehce je zploštěte. Měli byste získat asi 12 kusů.
Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej a smažte v něm bramborové kuličky 2-3 minuty z každé strany, pomocí obracečky je zploštěte do placky a smažte, dokud nejsou zlatavé a propečené. (Možná budete muset smažit na etapy.) Podávejte je horké tak jak jsou, nebo s klobásami či jiným hlavním jídlem.