reklama

  • Na knedlíky
  • 1 kg brambory
  • 1 ks vejce
  • 300 g hrubá mouka
  • sůl
  • Na zelí
  • 1 ks zelí červené
    menší hlávka
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádlo
  • krupicový cukr
    podle chuti
  • 1 lžička kmín
  • sůl
  • ocet
    podle chuti
  • Na dokončení
  • 200 g špek
    uzený, bílý
  • 2 ks cibule
  • 200 g uzené maso
    uzený bok
  • petrželka
    hladkolistá, na ozdobení

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal800
  • tuky30g
  • nasycené10g
  • sacharidy100g
  • cukry10g
  • vláknina8g
  • proteín30g
    bohatý na
  • sůl2g

Postup přípravy

  • krok 1

    Na knedlíky oloupejte brambory, polovinu uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zbylé brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich vodu. Vařené brambory nastrouhejte nebo propasírujte k syrovým bramborám, přidejte vejce a mouku, sůl a promíchejte. Z těsta tvarujte rukama nebo lžící namočenou ve vodě knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.

  • krok 2

    Zelí rozkrojte na čtvrtky a vyřízněte tuhý košťál. Poté zelí nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na plátky. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte 2 lžíce cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Vsypte zelí, kmín, osolte a přilijte 2 lžíce octa. Podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste na skus (nebo doměkka). Dochuťte solí, cukrem a octem.

  • krok 3

    Špek, cibuli i bok nakrájejte na kostičky, špek vsypte do rozehřáté pánve a nechte lehce vyškvařit, přidejte cibuli a pokračujte v opékání. Ke konci přisypte bok a nechte též vypéct. Podávejte se zelím a knedlíky, zdobte petrželkou.

reklama
reklama
reklama
reklama