Brownies z červené řepy
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- Snadné
- Porce 12
Suroviny
- 500 g červená řepa syrová
- 100 ml řepkový olej
- 250 g hořká čokoláda, 70% kakaa
- 3 ks velká vejce
- 200 g cukr třtinový
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 140 g hladká mouka
- 75 g kakao
- 1 lžička prášek do pečiva
- 50 g vlašské ořechy, hrubě nasekané
Na polevu
- 100 g cukr moučka
- 1 lžíce šťáva z červené řepy
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Vymažte dortovou formu 20 x 30 cm a vyložte pečicím papírem. Červenou řepu vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou 15–20 minut nebo do měkka. Slijte, nechte vychladnout a oloupejte (chcete-li se vyhnout potřísněným rukám, nasaďte si na loupání gumové rukavice). Jednu třetinu uvařené červené řepy nakrájejte na malé kostičky a zbytek rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu na pyré. Dejte pyré do síta nad mísu a nechte odkapat asi 1–2 lžíce šťávy. Tu si schovejte na polevu. Do pyré vmíchejte olej.
- KROK 2
Čokoládu pomalu rozpusťte v žáruvzdorné misce nad kastrůlkem s vroucí vodou a nechte ji mírně vychladnout. Ve velké míse ušlehejte elektrickým šlehačem vejce, cukr a vanilku do světlé pěny, měla by se ztrojnásobit jejich objem. Do směsi z červené řepy s olejem opatrně vmíchejte vejce a následně rozpuštěnou čokoládu. Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva, pak přidejte vlašské ořechy a nakrájenou červenou řepu.
- KROK 3
Nalijte těsto do připravené formy a pečte 20–25 minut. Brownies by měly být uprostřed stále lehce mazlavé. Nechte je vychladnout. Smíchejte šťávu z červené řepy s moučkovým cukrem a vytvořte polevu – v případě potřeby zřeďte vodou. Brownies vyjměte z formy, pokapejte polevou a nakrájejte na čtverečky.