reklama

Suroviny

  • 500 g červená řepa syrová
  • 100 ml řepkový olej
  • 250 g hořká čokoláda, 70% kakaa
  • 3 ks velká vejce
  • 200 g cukr třtinový
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • 140 g hladká mouka
  • 75 g kakao
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 50 g vlašské ořechy, hrubě nasekané

Na polevu

  • 100 g cukr moučka
  • 1 lžíce šťáva z červené řepy

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 180 °C. Vymažte dortovou formu 20 x 30 cm a vyložte pečicím papírem. Červenou řepu vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou 15–20 minut nebo do měkka. Slijte, nechte vychladnout a oloupejte (chcete-li se vyhnout potřísněným rukám, nasaďte si na loupání gumové rukavice). Jednu třetinu uvařené červené řepy nakrájejte na malé kostičky a zbytek rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu na pyré. Dejte pyré do síta nad mísu a nechte odkapat asi 1–2 lžíce šťávy. Tu si schovejte na polevu. Do pyré vmíchejte olej.

  • KROK 2

    Čokoládu pomalu rozpusťte v žáruvzdorné misce nad kastrůlkem s vroucí vodou a nechte ji mírně vychladnout. Ve velké míse ušlehejte elektrickým šlehačem vejce, cukr a vanilku do světlé pěny, měla by se ztrojnásobit jejich objem. Do směsi z červené řepy s olejem opatrně vmíchejte vejce a následně rozpuštěnou čokoládu. Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva, pak přidejte vlašské ořechy a nakrájenou červenou řepu.

  • KROK 3

    Nalijte těsto do připravené formy a pečte 20–25 minut. Brownies by měly být uprostřed stále lehce mazlavé. Nechte je vychladnout. Smíchejte šťávu z červené řepy s moučkovým cukrem a vytvořte polevu – v případě potřeby zřeďte vodou. Brownies vyjměte z formy, pokapejte polevou a nakrájejte na čtverečky.

reklama
reklama
reklama
reklama