Cheesecake gin & tonic
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 10-12 porcí
Suroviny
- 250 g máslové sušenky
- 100 g máslo, rozpuštěné
- 600 g krémový sýr
- 100 g moučkový cukr
- 1 ks limeta, kůra i šťáva, plus kůra pro ozdobu
- 50 ml gin
- 280 ml smetana ke šlehání
- 250 ml gin a tonik, hotový koktejl v plechovce
- 2 lžíce krupicový cukr
- 1 citron, z poloviny šťávy a druhou polovinu nakrájenou na tenké plátky
- 2 ks sněhové pusinky, středně velké, rozdrcené (na ozdobu)
Postup přípravy
- KROK 1
Formu o průměru 23 cm s odnímatelným dnem vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslové sušenky dejte do plastového sáčku a pomocí válečku rozdrťte, nebo je promixujte v kuchyňském robotu. Přendejte je do misky a poté přelijte rozpuštěným máslem. Důkladně promíchejte, dokud nebudou drobky zcela obaleny. Vyklopte je do připravené formy a pevně přitlačte po dně, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu. Nechte 1 hodinu v lednici ztuhnout.
- KROK 2
Na přípravu náplně dejte do mísy smetanový sýr, moučkový cukr a limetkovou kůru, poté vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladka. Přidejte gin a smetanu a pokračujte v šlehání, dokud není směs hustá a zcela spojená. Nyní ji lžičkou naneste na sušenkový základ a rozetřete k okrajům. Horní část tvarohového koláče uhlaďte zadní částí dezertní lžičky nebo špachtle. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.
- KROK 3
Plechovku ginu s tonikem nalijte na pánev, přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu a vařte doměkka. Jakmile se tekutina zredukuje na sirup (asi 3-4 minuty při vysoké teplotě), nechte chvíli zchladit a poté přidejte limetkovou šťávu a plátky citronu. Nechte zcela vychladnout.
- KROK 4
Před servírováním vyndejte dort z formy, odstraňte pečící papír a cheesecake přesuňte na servírovací talíř. Navrch dejte hrst rozdrcených pusinek, pak pokapejte sirupem a navrch postupně klaďte plátky citronu. Přidejte poslední poprašek limetkové kůry, nakrájejte a podávejte.