Chřestovo - cuketový salát s fetou a sezamem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porcí 13
- 1 lžička světlé sezamové semínko
- 140 g chřest
- 50 g hrášekčerstvý a vyloupaný
- 200 g cuketa
- 1 lžička sezamový nebo olivový olej
- malá hrst lístků rukoly
- 20 g sýr feta
- jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- kcal214
- tuky11g
- nasycené4g
- sacharidy12g
- cukry7g
- vláknina9g
- proteín15g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Rozehřejte nasucho menší pánev a vsypte sezam. Opékejte a potřásejte pánví a dávejte pozor, aby se semínka nepřipálila. Když voní a mají světle zlatavou barvu, vyklopte je na talířek.
krok 2
Chřest vařte v páře 3–4 minuty, až bude téměř hotový. Vylovte jej a pak jej vložte do misky s ledovou vodou, aby se prudce zchladil, poté sceďte a důkladně osušte. Hrášek vařte 3 minuty ve vroucí vodě, která posloužila k napařování chřestu a poté sceďte a zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Cukety nakrájejte na asi 0,5 cm silná kolečka.
krok 3
Rozpalte pořádně grilovací pánev. Plátky chřestu a kolčka cukety potřete slabě olejem a po dávkách grilujte, až jim naskáčou tmavé puchýřky. Chřest nakrájejte na 5 cm špalíky.
krok 4
Smíchejte chřest, cukety, hrášek, rukolu, nadrobenou fetu a citronovou kůru. Před podáváním dobře opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte opraženými sezamovými semínky.