Citronovo-borůvkový chlebíček
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 8 až 10 plátků
Suroviny
- 175 g změklé máslo, plus navíc k vymazání formy
- 500 ml řecký jogurt (100 ml potřebujete do těsta, zbytek k podávání)
- 300 g citronový krém lemon curd (2 lžíce potřebujete do těsta, zbytek k podávání)
- 3 ks vejce
- 1 ks citron, kůra a šťáva, plus extra kůra k podávání (nemusí být)
- 200 g samokypřící mouka
- 175 g třtinový cukr, krupice
- 200 g borůvky, (85 g potřebujete do těsta, zbytek k podávání)
- 140 g moučkový cukr
- jedlé květy, například fialové nebo žluté prvosenky, k podávání (nemusí být)
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu předehřejte na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Vymažte formu na (zhruba kilový) chlebíček a vyložte dlouhým pruhem pečicího papíru. Do velké mísy dejte 100 g jogurtu, 2 lžíce citronového krému lemon curd, změklé máslo, vejce, citronovou kůru, mouku a třtinový cukr. Rychle míchejte elektrickým šlehačem, dokud se těsto nespojí. Polovinu dejte do připravené formy. Odvažte 85 g borůvek a polovinu nasypte na těsto ve formě, pak překryjte zbytkem těsta a navrch nasypte druhou polovinu (85 g) borůvek. Pečte 1 hodinu 10 minut až 1 hodinu 15 minut dozlatova – špejle zapíchnutá do středu chlebíčku by měla vyjít čistá.
- KROK 2
Chlebíček nechte vychladnout ve formě a pak ho opatrně přesuňte na servírovací talíř, kde bude dále chladnout. Do mísy prosejte moučkový cukr a vmíchejte tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá a hladká poleva. Rozetřete ji na povrch chlebíčku a podle chuti ozdobte citronovou kůrou a jedlými květy. Jednotlivé řezy podávejte s extra porcí citronového krému lemon curd, s řeckým jogurtem a borůvkami.