
Citronový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 10
- 175 g máslazměklého, plus extra na formu
- 175 g krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 3 nastrouhaná kůra ze 3 citronů
- 9 lžic citronové šťávy
- 250 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 400g špetka soli
- 100 g řeckého jogurtu
Poleva
- 400 g moučkového cukru
- citronová šťáva
Na kandovanou kůru
- 2 velké citrony
- 200 g krystalového cukru
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal409
- tuky15g
- nasycené9g
- sacharidy64g
- cukry48g
- vláknina1g
- proteín5g
- sůl0.5g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 170 °C/150 °C s ventilátorem/plyn 3. Vymažte máslem hlubokou dortovou formu o průměru 18 cm a vyložte dno pečicím papírem.
krok 2
Máslo a krupicový cukr vyšlehejte elektrickým šlehačem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidávejte vejce, vždy dobře prošlehejte a poté vmíchejte citronovou kůru. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli, poté přidejte jogurt.
krok 3
Směs nalijte do vyložené formy a vrch uhlaďte stěrkou. Pečte uprostřed trouby 50-55 minut, nebo dokud není vrch zlatavě hnědý a na dotek pevný. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
krok 4
Až budete připraveni na zdobení, prosejte moučkový cukr do mísy a přidejte dostatek citronové šťávy, aby vznikla hustá poleva. Dort položte na servírovací talíř nebo stojan na dorty, poté přelijte polevou a nechte ji trochu stékat po stranách. Navrch dejte citronovou kůru nebo kandovanou kůru, pokud používáte (viz níže) a nakrájejte na velké klíny k podávání.
krok 5
Na výrobu kandované citronové kůry oloupejte velké, široké proužky z citronů pomocí škrabky na zeleninu. Nožem odstraňte bílou dužinu, poté nakrájejte kůru na velmi tenké proužky. Krystalový cukr dejte do hrnce s 200 ml vody a zahřívejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citronovou kůru a vařte mírně 15 minut, poté vylovte kůru děrovanou lžící a položte ji na kuchyňský papír, aby vychladla. Použijte k dekoraci vršku dortu.