reklama

  • 85 g tmavá čokoláda
    70%
  • 1 lžíce kakao
    + navíc na poprášení
  • 1/2 lžičky instantní káva
    (granule)
  • 1/2 lžičky vanilkový extrakt
  • 2 ks bílek
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 50 g řecký jogurt
    plnotučný
  • 1 hrst maliny
    na ozdobu

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal167
  • tuky10g
  • nasycené5g
  • sacharidy15g
  • cukry11g
  • vláknina2g
  • proteín4g
  • sůl0.12g

Postup přípravy

  • krok 1

    Čokoládu nasekejte najemno a dejte do velké zářuvzdorné mísy, která pasuje na hrnec s vroucí vodou. Smíchejte kakao, kávu a vanilku se 2 lžícemi studené vody a nalijte k čokoládě. Umístěte misku nad mírně vroucí vodu, vše zamíchejte a poté hrnec stáhněte z ohně. Nechte misku čokolády stále posazenou nad vodou, občas promíchejte, abyste zkontrolovali, zda se čokoláda rozpustila.

  • krok 2

    Promíchejte rozpuštěnou čokoládu, bude docela hustá. Vmíchejte 2 lžíce vroucí vody a čokoláda okamžitě zřídne a bude hedvábně hladká. Nechte mírně vychladnout.

  • krok 3

    Z bílků ušlehejte sníh tvořící měkké špičky a poté do něj zašlehejte cukr. Šlehejte dál, dokud nebude sníh hustý a lesklý. Do vychladlé čokolády zašlehejte jogurt. Do čokoládové směsi vmíchejte pomocí stěrky asi třetinu bílků, poté velmi opatrně zapracujte i zbytek bílků, dokud nebudou rovnoměrně promíchané – dávejte pozor, abyste je nepřemíchali, jinak pěna ztratí objem. Lžící rozdělte pěnu do 4 malých šálků (125-150 ml) a chlaďte několik hodin nebo přes noc.

  • krok 4

    Šálek s pěnou položte na talířek. Navrch dejte pár malin, poté poprašte trochou kakaa. V lednici vydrží pěna až 2 dny.

reklama
reklama
reklama
reklama