reklama

  • 175 g másla
    změklého, plus navíc na formu
  • 175 g zlatého krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 50 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíčka kypřicího prášku do pečiva
  • 1-2 lžičky mléka
    podle potřeby

Na máslový krém

  • 50 g hořké čokolády
    nebo mléčné
  • 85 g másla
    změklého
  • 175 g moučkového cukru
    prosátého

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal435
  • tuky26g
  • nasycené16g
  • sacharidy44g
  • cukry36g
  • vláknina2g
  • proteín5g
  • sůl0.3g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 190 °C/170 °C s ventilátorem/plyn 5. Formu (ideálně 2) o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

  • krok 2

    Použijte ruční elektrický šlehač nebo stolní mixér, k vyšlehání 175 g másla s 175 g zlatého krystalového cukru v míse do krémové a světlé hmoty. Poté přidejte 1 velké vejce a stále šlehejte.

  • krok 3

    Prosejte 50 g kakaového prášku, 100 g mouky, kypřicí prášek a špetku soli do jiné misky a přidejte třetinu této směsi k mokrým ingrediencím.

  • krok 4

    Po smíchání přidejte další velké vejce a další třetinu směsi mouky a zpracujte.

  • krok 5

    Nakonec přidejte ještě jedno velké vejce a zbytek mouky a šlehejte, dokud nevznikne hladké husté těsto. Pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka na zředění.

  • krok 6

    Rozdělte směs do forem a zarovnejte vrch lžící.

  • krok 7

    Pečte 20-25 minut, dokud nejsou korpusy pružné na dotek. Vyjměte z trouby a nechte ve formách 10 minut odpočinout. Poté je vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

  • krok 8

    Mezitím připravte máslový krém. Rozpusťte 50 g hořké nebo mléčné čokolády v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, přičemž dno misky nesmí přijít do styku s vodou. Nechte vychladnout.

  • krok 9

    Vyšlehejte 85 g másla a polovinu z odváženého prosátého moučkového cukru, dokud není světlé a nadýchané. Přidejte zbytek cukru, rozpuštěnou čokoládu a smíchejte dohromady. Pokud je poleva řídká, dejte ji do lednice, dokud není pevná, ale stále roztíratelná.

  • krok 10

    Pro sestavení dortu dejte malou lžičku polevy na talíř a položte na něj jeden z korpusů. Rozetřete polovinu polevy na vrch dortu, přičemž nechte volný 1 cm okraj kolem kraje korpusu.

  • krok 11

    Položte druhý dort nahoru a jemně stlačte. Rozetřete zbývající polevu na vršek a pokud zbyde, tak i na boky dortu.

reklama
reklama
reklama
reklama