Čokoládový piškotový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 10
- 175 g máslazměklého, plus navíc na formu
- 175 g zlatého krystalového cukru
- 3 velká vejce
- 50 g kakaa
- 100 g hladké mouky
- 1 lžíčka kypřicího prášku do pečiva
- 1-2 lžičky mlékapodle potřeby
Na máslový krém
- 50 g hořké čokoládynebo mléčné
- 85 g máslazměklého
- 175 g moučkového cukruprosátého
- kcal435
- tuky26g
- nasycené16g
- sacharidy44g
- cukry36g
- vláknina2g
- proteín5g
- sůl0.3g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 190 °C/170 °C s ventilátorem/plyn 5. Formu (ideálně 2) o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
krok 2
Použijte ruční elektrický šlehač nebo stolní mixér, k vyšlehání 175 g másla s 175 g zlatého krystalového cukru v míse do krémové a světlé hmoty. Poté přidejte 1 velké vejce a stále šlehejte.
krok 3
Prosejte 50 g kakaového prášku, 100 g mouky, kypřicí prášek a špetku soli do jiné misky a přidejte třetinu této směsi k mokrým ingrediencím.
krok 4
Po smíchání přidejte další velké vejce a další třetinu směsi mouky a zpracujte.
krok 5
Nakonec přidejte ještě jedno velké vejce a zbytek mouky a šlehejte, dokud nevznikne hladké husté těsto. Pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka na zředění.
krok 6
Rozdělte směs do forem a zarovnejte vrch lžící.
krok 7
Pečte 20-25 minut, dokud nejsou korpusy pružné na dotek. Vyjměte z trouby a nechte ve formách 10 minut odpočinout. Poté je vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
krok 8
Mezitím připravte máslový krém. Rozpusťte 50 g hořké nebo mléčné čokolády v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, přičemž dno misky nesmí přijít do styku s vodou. Nechte vychladnout.
krok 9
Vyšlehejte 85 g másla a polovinu z odváženého prosátého moučkového cukru, dokud není světlé a nadýchané. Přidejte zbytek cukru, rozpuštěnou čokoládu a smíchejte dohromady. Pokud je poleva řídká, dejte ji do lednice, dokud není pevná, ale stále roztíratelná.
krok 10
Pro sestavení dortu dejte malou lžičku polevy na talíř a položte na něj jeden z korpusů. Rozetřete polovinu polevy na vrch dortu, přičemž nechte volný 1 cm okraj kolem kraje korpusu.
krok 11
Položte druhý dort nahoru a jemně stlačte. Rozetřete zbývající polevu na vršek a pokud zbyde, tak i na boky dortu.