Cuketové placičky s koprovo-okurkovou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
Na placičky
- řepkový olej nebo rostlinný olej na vymazání plechu
- 350 g cuketa, nastrouhaná
- 1 ks vejce
- 50 g pohanková mouka
- 1 lžička semínka černé cibule (neboli černý kmín)
- 25 g dýňová semínka
- 1 stroužek česnek, rozdrcený
- 50 g kozí sýr
Na omáčku
- 1 lžička dijonská hořčice
- 50 ml jablečný ocet (nejlépe v raw kvalitě)
- 1 lžička šťáva z citronu
- 2 lžíce řepkový nebo rostlinný olej
- malé balení kopr, nasekaný
- ½ ks okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky
K podávání
- 60 g baby kadeřávek
- 1 ks citron, nakrájený na klínky
Postup přípravy
- KROK 1
Nejprve si připravte omáčku. Vyšlehejte hořčici, ocet a citronovou šťávu, poté pomalu za stálého šlehání přidávejte olej.
- KROK 2
Vmíchejte kopr a okurku – než omáčku budete podávat, dejte ji do chladničky. Takto si ji můžete připravit den předem.
- KROK 3
Troubu rozehřejte na 190 °C a velký plech vymažte olejem.
- KROK 4
Na placičky dejte cuketu do čisté utěrky a vyždímejte ji, abyste se zbavili přebytečné vody. Pak cuketu vyklopte do velké mísy a smíchejte ji s vejcem, pohankovou moukou, semínky černé cibule, dýňovými semínky a česnekem. Směs pořádně osolte a pak ji po vrchovatých lžících nanášejte na připravený plech, abyste vytvořili 6 kulatých placiček. Nakonec doprostřed každé placičky vtlačte kousek kozího sýra.
- KROK 5
Pečte cca 20-25 minut, dokud nejsou placičky na povrchu pevné a zlatavé. Před přesunutím na mřížku je nechte na plechu vychladnout. Podávejte ještě teplé nebo i studené s koprovou omáčkou, baby kadeřávkem a klínky citronu.