Cuketový bigos
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 8 porcí
- 1 kg cuketa
- 700 g rajčata
- 300 g cibule
- 150 g pórek
- 250 g mrkev
- 3 stroužky česnek
- 60 ml olej
- 3 g rajčatový protlak
- 45 g passatarajčatová
- 300 g klobása
- 2 ks bobkový list
- 3 ks nové koření
- 5 g sůl
- 5 g paprika mletá
- 3 g pepř
- kcal350
- tuky20g
- nasycené6g
- sacharidy30g
- cukry10g
- vláknina5g
- proteín15g
- sůl1g
Postup přípravy
krok 1
Cibuli oloupejte a nakrájejte. Bílou část pórku podélně rozpůlte a poté ji pokrájejte na tenké plátky. Mrkev nakrájejte na malé kostičky. Cuketu omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na plátky.
krok 2
V hrnci se silným dnem rozehřejte olej, přidejte cibuli, pórek a mrkev. Smažte asi 10 minut – občas promíchejte. Přidejte cuketu a česnek, bobkové listy a nové koření. Přidejte sůl, sladkou papriku a pepř. Promíchejte a restujte dalších 10 minut odkryté na středním plameni.
krok 3
Klobásu nakrájejte na silnější plátky.
krok 4
Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte je na větší kousky.
krok 5
K dušené zelenině přidejte klobásu a rajčata. Přikryté duste dalších 20 minut, tentokrát na mírném ohni. Nakonec přidejte rajčatový protlak. V případě potřeby přidejte koření podle chuti a podlijte trochou vody. Bigos poduste dalších 20 minut bez pokličky na velmi mírném ohni a podávejte.