reklama

Suroviny

  • 3 kg brambory, nejlépe funguje odrůda Maris Piper
  • slunečnicový olej

Postup přípravy

  • KROK 1

    Den nebo dva před pečením připravte brambory. Potřebujete kousky nebo celé brambory zhruba o velikosti malé mandarinky, takže je oloupejte a nechte vcelku nebo podle potřeby toho rozpůlte nebo rozčtvrťte. Brambory dejte do hrnce se studenou osolenou vodou – sůl rozhodně nevynechejte! Přiveďte vodu k varu a vařte doměkka asi 15 minut, dokud nejsou brambory uvařené, ale neměly by se sypat. Brambory opatrně sceďte v cedníku, ale netřeste s nimi ani je nedrťte – nechte je okapat a vychladnout. Jakmile z nich přestane unikat pára, položte je na plech v jedné vrstvě, nechte zchladnout a dejte je odkryté do lednice, dokud nebudou připraveny k pečení.

  • KROK 2

    Troubu rozehřejte na horní dolní ohřev 200°C nebo horkovzduch 180°C. Nalijte olej do hlubokého pekáče, aby vznikla rovnoměrná vrstva asi 0,5 cm. Plech vložte do trouby na 5 minut, aby se zahřál olej, a poté vyjměte z trouby. Bramboru jednu po druhé pokládejte do oleje a dejte pozor, aby se nedotýkaly. Postupujte systematicky, od jednoho rohu pečicí formy a postupně je skládejte, až vyložíte celý pekáč. Každou bramboru pomocí lžíce otočte, aby se v oleji zcela obalila. Nebojte se přílišného ochlazení oleje. Jakmile jsou všechny brambory vyskládané v jedné vrstvě, vložte pekáč do trouby a pečte 40 minut bez přerušení.

  • KROK 3

    Vyjměte z trouby a – opět pečlivě – každou bramboru otočte. Vraťte do trouby na 20 minut a poté znovu opakujte proces obracení brambor. Zvyšte teplotu na 220°C/200°C a nechte brambory dopéct posledních 20 minut. Nyní byste měli mít dokonalé brambory: zlaté a křupavé a s extra nadýchaným středem – stačí posypat trochou mořské soli a podávat.

reklama
reklama
reklama
reklama