reklama

  • 115 g nesolené máslo
    nakrájené na kostky a vychlazené, plus navíc na vymazání formy
  • 225 g samokypřicí mouka
    prosátá
  • 2 lžičky mletá skořice
  • 115 g hnědý cukr
    světlý
  • 1 ks velké vejce
  • 6 až 8 lžic mléko
  • 225 g jablka
    oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
  • 100 g rozinky sultánky
  • 2 lžíce třtinový cukr Demerara
    (volitelné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal310
  • tuky13g
  • nasycené13g
  • sacharidy46g
  • cukry26g
  • vláknina2g
  • proteín4g
  • sůl0.3g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

  • krok 2

    Ve velké míse smíchejte mouku a skořici. Přidejte máslo a pomocí prstů vypracujte těsto, které připomíná jemnou drobenku. Poté přimíchejte světlý hnědý cukr. Následně do těsta rozklepněte vejce a 6 až 8 lžic mléka – mléko přidávejte postupně, dokud nevznikne hladké, husté těsto.

  • krok 3

    Přidejte jablka, rozinky a promíchejte. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně ho uhlaďte. Posypte cukrem demerara (pokud ho používáte) a pečte 30 až 40 minut dozlatova a dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

  • krok 4

    Nechte dort 15 minut vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte na drátěnou mřížku, aby mohl dále chladnout. Nejlépe však chutná podávaný ještě lehce teplý a přelitý anglickým vaječným krémem custard nebo pudinkem.

reklama
reklama
reklama
reklama