reklama

  • 75 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g hořké čokolády
    (alespoň 70%)
  • 2 vejce
  • 50 g hnědého cukru
  • créme fraîche
    nebo zmrzlina, na servírování

Na náplň

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády
  • 3 lžíce brandy
    whisky nebo tmavého rumu (volitelně)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal603
  • tuky48g
  • nasycené28g
  • sacharidy27g
  • cukry22g
  • vláknina5g
  • proteín8g
  • sůl0.5g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Nejprve připravte náplň. Nalijte smetanu do hrnce a zahřejte na mírném ohni, dokud z ní nezačne stoupat pára. V tu chvíli ji stáhněte z ohně a vmíchejte čokoládu a brandy, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Směs přelijte do malé misky, posypte malou špetkou mořské soli a chlaďte alespoň 1 hodinu, dokud neztuhne. Když je směs dostatečně vychlazená, měla by být tak pevná, aby se dala tvarovat do kuliček. Rozdělte směs na čtyři části a každou vytvarujte do kuličky, položte na talíř nebo tác a nechte v chladu, dokud nebude potřeba.

  • krok 2

    Rozpusťte 25 g másla v mikrovlnné troubě a vymažte jím čtyři malé zapékací misky. Vysypte je kakaem a vyklepejte přebytek. Čokoládu a zbývající máslo za stálého míchání rozehřejte ve vodní lázni. Vejce a cukr vyšlehejte v samostatné misce elektrickým šlehačem do světlé a nadýchané pěny (cca 4-5 minut). Čokoládovou směs sundejte z ohně a jemně vmíchejte do vyšlehané vaječné směsi. Hotové těsto rozdělte do zapékacích misek zhruba do jedné třetiny výšky, pak do středu každé položte kuličku náplně. Zalijte zbývající fondantovou směsí, aby byla do dvou třetin výšky formiček – musíte nechat poslední třetinu volnou, aby mělo těsto při pečení kam růst. Zmrazte minimálně na 4 hodiny. Zmrazené můžete uchovávat až po dobu dvou měsíců.

  • krok 3

    Na pečení předehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Fondanty položte na plech a pečte 15-18 minut, dokud se nevytvoří kůrka a fondanty se nezačnou oddělovat od stran formiček. Nechte odpočívat 1 minutu a pak uvolněte pomocí kuchyňského nože po stranách formiček. Vyklopte na talíře a podávejte se zmrzlinou nebo créme fraîche.

TIP NA RECEPT<strong><p>

MOCHA FONDANTY<h6>
Pro kávovou příchuť přidejte do rozpuštěné čokolády v kroku 1 espresso nebo 4 lžíce silné černé kávy. Můžete také ochutit střed kapkou kávového smetanového likéru.
reklama
reklama
reklama
reklama