Kávové semifreddo
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Plus mražení
- Velmi snadné
- Porce 8
- 1 lžíce rozpustná káva
- 1 lžíce kávový likér Tia Marianebo brandy
- 4 velká vejcezvlášť žloutky a bílky
- 100 g světlý třtinový cukr
- 300 ml smetana ke šlehání
- 100g čokolády Toblerone goldnasekané najemno
- hobliny tmavé čokoládyna ozdobení
- kcal365
- tuky28g
- nasycené15g
- sacharidy24g
- cukry23g
- vláknina0g
- proteín5g
- sůl0.16g
Postup přípravy
krok 1
Vytřete lehce olejem formu na biskupský chlebíček a vyložte ji potravinářskou fólií. Dejte do mísy kávu, likér Tia Maria nebo brandy, žloutky a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí káva. Do velké mísy vložte bílky a do jiné nalijte smetanu.
krok 2
Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Pak rovněž šlehačem vyšlehejte žloutkovou směs, dokud nezhoustne a pokud do ní ponoříte prst, zůstane za ním cestička. Poté vyšlehejte smetanu do tuha. Pokud dodržíte pořadí šlehání, nemusíte mezi jednotlivými kroky umývat metly.
krok 3
Smetanu vmíchejte do kávovo-žloutkové směsi a poté opatrně zapracujte bílky. Opatrně vmíchejte Toblerone a vlijte do formy na biskupský chlebíček. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólií a vložte do mrazáku. Když je semifreddo zmražené, zabalte jej celé do potravinářské fólie - tak vydrží až 6 týdnů.
krok 4
Před servírováním rozbalte a překlopte dezert na talíř. Odstraňte potravinářskou fólii a podávejte odobené čokoládovými hoblinami. (i ty můžete vyrobit předem a uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě nebo je zamrazit.)