Kávové semifreddo
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Plus mražení
- Velmi snadné
- Porce 8
Suroviny
- 1 lžíce rozpustná káva
- 1 lžíce kávový likér Tia Maria nebo brandy
- 4 velká vejce, zvlášť žloutky a bílky
- 100 g světlý třtinový cukr
- 300 ml smetana ke šlehání
- 100g čokolády Toblerone gold, nasekané najemno
- hobliny tmavé čokolády na ozdobení
Postup přípravy
- KROK 1
Vytřete lehce olejem formu na biskupský chlebíček a vyložte ji potravinářskou fólií. Dejte do mísy kávu, likér Tia Maria nebo brandy, žloutky a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí káva. Do velké mísy vložte bílky a do jiné nalijte smetanu.
- KROK 2
Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Pak rovněž šlehačem vyšlehejte žloutkovou směs, dokud nezhoustne a pokud do ní ponoříte prst, zůstane za ním cestička. Poté vyšlehejte smetanu do tuha. Pokud dodržíte pořadí šlehání, nemusíte mezi jednotlivými kroky umývat metly.
- KROK 3
Smetanu vmíchejte do kávovo-žloutkové směsi a poté opatrně zapracujte bílky. Opatrně vmíchejte Toblerone a vlijte do formy na biskupský chlebíček. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólií a vložte do mrazáku. Když je semifreddo zmražené, zabalte jej celé do potravinářské fólie - tak vydrží až 6 týdnů.
- KROK 4
Před servírováním rozbalte a překlopte dezert na talíř. Odstraňte potravinářskou fólii a podávejte odobené čokoládovými hoblinami. (i ty můžete vyrobit předem a uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě nebo je zamrazit.)