Křehké košíčky s jahodami
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- Porce 6
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 125 g máslo, vychlazené
- 100 g moučkový cukr
- 3 g sůl
- 1 ks vejce
- 300 ml smetana ke šlehání 30%, vychlazená
- 250 g mascarpone, vychlazené
- 10 g vanilkový cukr
- 300 g jahody
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 180°C, použijte horní - dolní ohřev.
- KROK 2
Mouku prosejte na vál spolu se špetkou soli a 60 g moučkového cukru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a prsty zapracujte do mouky, aby vznikla drobenka. Poté přidejte vejce. Rychle uhněťte těsto, aby se ingredience spojily a vytvarujte z něj kouli. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit do lednice.
- KROK 3
Připravte náplň. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha se zbylým moučkovým cukrem (40 g) a vanilkovým cukrem. Smíchejte s mascarpone dohladka. Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na plátky.
- KROK 4
Těsto vyndejte z lednice a rozválejte na tloušťku asi 3 mmm, nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru nebo pomocí potravinářské fólie. Vyložte jím formičky na košíčky. Propíchejte dno vidličkou, poté je zakryjte pečicím papírem (nebo alobalem) a zatížte keramickými fazolemi nebo suchými luštěninami, aby se těsto v troubě nenadouvalo.
- KROK 5
Formičky s těstem vložte na 15 minut do předehřáté trouby, poté sejměte alobal nebo papír se zátěží a nechte péci ještě dalších 5 minut. Upečené košíčky vyjměte z formiček a nechte úplně vychladnout.
- KROK 6
Naplňte korpusy krémem - dobře vypadá, když jej navršíte pořádně do výšky, nejlepší je k plnění použít cukrářský sáček. Položte na krém plátky jahod. Dezert můžete navíc ozdobit praženými mandlovými lupínky.