reklama

  • 250 g hladká mouka
  • 125 g máslo
    vychlazené
  • 100 g moučkový cukr
  • 3 g sůl
  • 1 ks vejce
  • 300 ml smetana ke šlehání 30%
    vychlazená
  • 250 g mascarpone
    vychlazené
  • 10 g vanilkový cukr
  • 300 g jahody

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal400
  • tuky25g
  • nasycené15g
  • sacharidy40g
  • cukry20g
  • vláknina2g
  • proteín6g
  • sůl0.5g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180°C, použijte horní - dolní ohřev.

  • krok 2

    Mouku prosejte na vál spolu se špetkou soli a 60 g moučkového cukru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a prsty zapracujte do mouky, aby vznikla drobenka. Poté přidejte vejce. Rychle uhněťte těsto, aby se ingredience spojily a vytvarujte z něj kouli. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit do lednice.

  • krok 3

    Připravte náplň. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha se zbylým moučkovým cukrem (40 g) a vanilkovým cukrem. Smíchejte s mascarpone dohladka. Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na plátky.

  • krok 4

    Těsto vyndejte z lednice a rozválejte na tloušťku asi 3 mmm, nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru nebo pomocí potravinářské fólie. Vyložte jím formičky na košíčky. Propíchejte dno vidličkou, poté je zakryjte pečicím papírem (nebo alobalem) a zatížte keramickými fazolemi nebo suchými luštěninami, aby se těsto v troubě nenadouvalo.

  • krok 5

    Formičky s těstem vložte na 15 minut do předehřáté trouby, poté sejměte alobal nebo papír se zátěží a nechte péci ještě dalších 5 minut. Upečené košíčky vyjměte z formiček a nechte úplně vychladnout.

  • krok 6

    Naplňte korpusy krémem - dobře vypadá, když jej navršíte pořádně do výšky, nejlepší je k plnění použít cukrářský sáček. Položte na krém plátky jahod. Dezert můžete navíc ozdobit praženými mandlovými lupínky.

reklama
reklama
reklama
reklama