Mražený jogurt s medem a grapefruitem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus mražení
- Snadné
- Porce 6
Suroviny
- 200 g světlý třtinový cukr
- 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
- 500g bílý hustý jogurt
- 3 růžový grapefruit
- 4 lžíce tekutý med
- lístky máty, na ozdobení
Postup přípravy
- KROK 1
Do mísy vložte cukr a vyškrábnutá semínka z vanilky. Prsty vetřete vanilku do cukru, aby se rovnoměrně s cukrem propojila. Vložte jogurt a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs nechte umíchat ve zmrzlinovači do fáze, kdy bude připomínat točenou zmrzlinu. Pokud stroj nemáte, nalijte jogurt do mrazuvzdorné nádoby a zmrazte na 4–6 hodin, přičemž přibližně každou hodinu důkladně promíchejte, abyste rozbili ledové krystalky. Mezitím vyložte formu na chlebíček o objemu 1 litr potravinářskou fólií.
- KROK 2
Přeneste měkký mražený jogurt do formy, přikryjte dalším kusem potravinářské fólie a poté vložte do mrazáku alespoň na 4 hodiny, dokud jogurt zcela neztuhne. Grapefruity vyfiletujte na miskou, do které zachytíte štávu – měli byste získat asi 200 ml. Šťávu dejte do rendlíku s medem a svařte 10-15 minut až zhoustne. Vložte vyfiletované segmenty z grapefruitu a nechte vychladnout.
- KROK 3
Vyjměte mražený jogurt z mrazáku zhruba 10 minut před podáváním, aby povolil. Pak vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na plátky. Podávejte s grapefruitem, sladkou omáčkou a pár lístky máty.