reklama

Suroviny

  • 200 g světlý třtinový cukr
  • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
  • 500g bílý hustý jogurt
  • 3 růžový grapefruit
  • 4 lžíce tekutý med
  • lístky máty, na ozdobení

Postup přípravy

  • KROK 1

    Do mísy vložte cukr a vyškrábnutá semínka z vanilky. Prsty vetřete vanilku do cukru, aby se rovnoměrně s cukrem propojila. Vložte jogurt a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs nechte umíchat ve zmrzlinovači do fáze, kdy bude připomínat točenou zmrzlinu. Pokud stroj nemáte, nalijte jogurt do mrazuvzdorné nádoby a zmrazte na 4–6 hodin, přičemž přibližně každou hodinu důkladně promíchejte, abyste rozbili ledové krystalky. Mezitím vyložte formu na chlebíček o objemu 1 litr potravinářskou fólií.

  • KROK 2

    Přeneste měkký mražený jogurt do formy, přikryjte dalším kusem potravinářské fólie a poté vložte do mrazáku alespoň na 4 hodiny, dokud jogurt zcela neztuhne. Grapefruity vyfiletujte na miskou, do které zachytíte štávu – měli byste získat asi 200 ml. Šťávu dejte do rendlíku s medem a svařte 10-15 minut až zhoustne. Vložte vyfiletované segmenty z grapefruitu a nechte vychladnout.

  • KROK 3

    Vyjměte mražený jogurt z mrazáku zhruba 10 minut před podáváním, aby povolil. Pak vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na plátky. Podávejte s grapefruitem, sladkou omáčkou a pár lístky máty.

reklama
reklama
reklama
reklama