Želé z čerstvých malin
Tento svěží letní dezert můžete připravit předem a uložit do lednice, kde bude čekat na svou chvíli coby vrchol retro večírku. Intenzivní malinová chuť mu zaručí množství nadšených fanoušků.
Dužinu mučenky vložte do kuchyňského robotu a prošlehejte. Seškrábněte hmotu a propasírujte ji skrze síto do kastůlku. 2 polévkové lžíce semínek si schovejte a zbytek vyhoďte.
Přidejte zbývající suroviny do kastrůlku a zahřívejte na mírném ohni. Prošlehávejte směs metlou, dokud se všechno máslo nerozpustí. Poté metlu vyměňte za dřevěnou vařečku a míchejte do zhoustnutí. Buďte trpěliví a nezvyšujte teplotu, vaječná směs by se mohla srazit. Míchejte směs od okrajů, aby se na nich krém nepřichytil.
Krém znovu přeceďte přes síto do čisté misky, abyste se zbavili případných sraženin z vajec. Vmíchejte do něj uschovaná semínka a než ho nalijte do sklenic, zchlaďte ho. Krém vydrží v lednici i týden. Podávejte namazaný na toastu s máslem, lívancích nebo palačinkách.