Mini vánoční dort
Vytvořte si s naší pomocí malý dárek zdobený klasickou marcipánovou a fondánovou polevou.
Utřete máslo s moukou, poté vmíchejte hnědý cukr a špetku soli.
Z těsta vytvořte kouli (nepřilévejte žádnou tekutinu) a prohněťte. Těsto má být poměrně tuhé. Těsto můžete použít ihned nebo dát odležet do chladu.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. 18 malých forem na košíčky vyplňte těstem tak, že do každé formy vložíte kuličku těsta o velikosti vlašského ořechu a prsty ji vytlačíte do stran formy.
Do jednotlivých košíčků přidejte směs ovoce mincemeat. Vezměte o něco menší kuličky těsta než předtím a rukami je rozplácněte tak, abyste vytvořili kulatá "víčka", dostatečně velká na zakrytí jednotlivých košíčků.
Košíčky zakryjte těmito "víčky" a okraje jemně přitiskněte k sobě, aby se uzavřely – nemusíte je slepovat mlékem nebo vejcem, protože se samy přilepí. V tomto stavu lze košíčky zamrazit, vydrží zmrazené až jeden měsíc.
Vršky koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 20 minut dozlatova. Nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté vyjměte. Servírujte lehce poprášené moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží košíčky tři až čtyři dny.