Opilá vánoční bomba
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + mražení
- Snadné
- 8 porcí
- 100 g rozinky
- 100 g sultánky
- 85 g sušené brusinky
- 6 lžic brandy
- 2 lžíce tmavý muscovado cukr
- 285 ml smetana ke šlehání
- 1 lžíce cukr moučka
- 100 g brusinkymražené
- 600 ml vanilkový krémz pudinku
Brusinková omáčky
- 85 g muscovado cukr
- 175 g máslo
- 2 lžíce brandynebo koňak
- 100 g brusinkymražené
- kcal411
- tuky24g
- nasycené14g
- sacharidy43g
- cukry40g
- vláknina1g
- proteín3g
- sůl0.14g
Postup přípravy
krok 1
Sušené ovoce dejte do velké mísy, přidejte 2 lžíce brandy a cukr a zakryjte potravinářskou fólií. Vložte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon po dobu 2 minut, dokud se cukr nerozpustí. Zamíchejte, nechte vychladnout a nechte přes noc nasáknout. Pokud máte málo času, pokračujte krokem 2 a nechte namáčet tak dlouho, jak je potřeba k dokončení kroku 2.
krok 2
Do velké mísy dejte smetanu, zbývající brandy, moučkový cukr a vyšlehejte do polotuha. Do jiné misky nalijte pudinkový krém a vmíchejte do něj smetanu. Vložte do nádoby a mrazte směs 4 hodiny – každou hodinu promíchejte zmrzlé okraje do zbytku směsi, celý obsah musí být měkký ale zmrzlý. Nebo použijte zmrzlinovač a mixujte směs 20 – 30 minut do zhoustnutí. Mezitím vyložte skleněnou nádobu o objemu 1,2 litru potravinářskou fólií.
krok 3
Jakmile je zmrzlinová směs hustá, rychle promíchejte s namočeným sušeným ovocem (a případnou tekutinu z něj) a mražené brusinky a lžící vložte do vyložené mísy. Mmrazte přes noc do druhého dne nebo alespoň na 6 hodin. Před podávání nechte bombu 10 minut při pokojové teplotě povolit a pak vyklopte na servírovací talíř.
krok 4
Na přípravu brusinkové omáčky si připravte kastrůlek s těžkým dnem. Zahřejte v něm máslo, vsypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
krok 5
Přidejte brandy, brusinky a zvolna vařte, dokud brusinky neobarví omáčku, ale pořád si udrží tvar. Omáčku můžete propasírovat přes sítko, abyste z omáčky odstranili semínka z brusinek. Trochu brusinek můžete přidat na úplný závěr, získá tím lesklý vzhled. Omáčku podávejte horkou nebo teplou.