reklama

Suroviny

  • 100 g rozinky
  • 100 g sultánky
  • 85 g sušené brusinky
  • 6 lžic brandy
  • 2 lžíce tmavý muscovado cukr
  • 285 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžíce cukr moučka
  • 100 g brusinky, mražené
  • 600 ml vanilkový krém, z pudinku

Brusinková omáčky

  • 85 g muscovado cukr
  • 175 g máslo
  • 2 lžíce brandy nebo koňak
  • 100 g brusinky, mražené

Postup přípravy

  • KROK 1

    Sušené ovoce dejte do velké mísy, přidejte 2 lžíce brandy a cukr a zakryjte potravinářskou fólií. Vložte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon po dobu 2 minut, dokud se cukr nerozpustí. Zamíchejte, nechte vychladnout a nechte přes noc nasáknout. Pokud máte málo času, pokračujte krokem 2 a nechte namáčet tak dlouho, jak je potřeba k dokončení kroku 2.

  • KROK 2

    Do velké mísy dejte smetanu, zbývající brandy, moučkový cukr a vyšlehejte do polotuha. Do jiné misky nalijte pudinkový krém a vmíchejte do něj smetanu. Vložte do nádoby a mrazte směs 4 hodiny – každou hodinu promíchejte zmrzlé okraje do zbytku směsi, celý obsah musí být měkký ale zmrzlý. Nebo použijte zmrzlinovač a mixujte směs 20 – 30 minut do zhoustnutí. Mezitím vyložte skleněnou nádobu o objemu 1,2 litru potravinářskou fólií.

  • KROK 3

    Jakmile je zmrzlinová směs hustá, rychle promíchejte s namočeným sušeným ovocem (a případnou tekutinu z něj) a mražené brusinky a lžící vložte do vyložené mísy. Mmrazte přes noc do druhého dne nebo alespoň na 6 hodin. Před podávání nechte bombu 10 minut při pokojové teplotě povolit a pak vyklopte na servírovací talíř.

  • KROK 4

    Na přípravu brusinkové omáčky si připravte kastrůlek s těžkým dnem. Zahřejte v něm máslo, vsypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.

  • KROK 5

    Přidejte brandy, brusinky a zvolna vařte, dokud brusinky neobarví omáčku, ale pořád si udrží tvar. Omáčku můžete propasírovat přes sítko, abyste z omáčky odstranili semínka z brusinek. Trochu brusinek můžete přidat na úplný závěr, získá tím lesklý vzhled. Omáčku podávejte horkou nebo teplou.

reklama
reklama
reklama
reklama