reklama

  • 300 g loupaných pistácií
  • 2 lžičky rostlinného oleje
    například slunečnicového
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 22 jedlý rýžový papír
  • 300 g krystalového cukru
  • 60 g medu
  • 275 g tekuté glukózy (glukózového sirupu)
  • 1 vanilkový lusk
    semínka vyškrábat
  • 3 vejce
    pouze bílky

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal143
  • tuky6g
  • nasycené1g
  • sacharidy20g
  • cukry15g
  • vláknina1g
  • proteín2g
  • sůl0.1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C, nebo na 160 °C na horkovzduch. Rozložte pistácie na plech na pečení a dejte do trouby na 10 minut, poté je přesypte na talíř a odložte stranou. Štětcem potřete boky plechu olejem. V misce smíchejte kukuřičný škrob a moučkový cukr. Plech posypejte touto směsí a vystelte dno jedním listem rýžového papíru.

  • krok 2

    Dejte cukr, med, glukózu, vanilková semínka, špetku soli a 200 ml vody do hrnce. Pomalu zahřívejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí.

  • krok 3

    Mezitím dejte vaječné bílky do čisté mísy stolního mixéru s nástavcem na šlehání a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný sníh, který tvoří měkké špičky.

  • krok 4

    Zvyšte teplotu cukrové směsi a kontrolujte teplotu. Když směs dosáhne asi 145 °C, pomalu nalévejte horký sirup do bílků a šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne hustý, lesklý pevný sníh. Důležité je, aby byl vyšlehaný dostatečně, takže pokračujte, dokud nevypadá jako lepkavá žvýkačka.

  • krok 5

    Špachtlí opatrně vmíchejte pistácie do sněhu. Směs vlijte do vyloženého plechu a rovnoměrně rozetřete. Nahoru položte druhý list rýžového papíru a přitlačte, abyste vytlačili vzduchové bublinky. Nechte ztuhnout přes noc, zakryté čistou suchou utěrkou.

  • krok 6

    Špachtlí uvolněte okraje nugátu z plechu, poté nugát z plechu vyklopte na čisté prkénko a použijte ostrý zoubkovaný horký nůž k rozkrojení na 36 čtverečků. Nechte ztuhnout na mřížce nad plechem. Nugát vydrží v hermeticky uzavřené nádobě až měsíc.

reklama
reklama
reklama
reklama