Pistáciový nugát
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus ztuhnutí přes noc
- Snadné
- 36 kousků
- 300 g loupaných pistácií
- 2 lžičky rostlinného olejenapříklad slunečnicového
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 22 jedlý rýžový papír
- 300 g krystalového cukru
- 60 g medu
- 275 g tekuté glukózy (glukózového sirupu)
- 1 vanilkový lusksemínka vyškrábat
- 3 vejcepouze bílky
- kcal143
- tuky6g
- nasycené1g
- sacharidy20g
- cukry15g
- vláknina1g
- proteín2g
- sůl0.1g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C, nebo na 160 °C na horkovzduch. Rozložte pistácie na plech na pečení a dejte do trouby na 10 minut, poté je přesypte na talíř a odložte stranou. Štětcem potřete boky plechu olejem. V misce smíchejte kukuřičný škrob a moučkový cukr. Plech posypejte touto směsí a vystelte dno jedním listem rýžového papíru.
krok 2
Dejte cukr, med, glukózu, vanilková semínka, špetku soli a 200 ml vody do hrnce. Pomalu zahřívejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí.
krok 3
Mezitím dejte vaječné bílky do čisté mísy stolního mixéru s nástavcem na šlehání a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný sníh, který tvoří měkké špičky.
krok 4
Zvyšte teplotu cukrové směsi a kontrolujte teplotu. Když směs dosáhne asi 145 °C, pomalu nalévejte horký sirup do bílků a šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne hustý, lesklý pevný sníh. Důležité je, aby byl vyšlehaný dostatečně, takže pokračujte, dokud nevypadá jako lepkavá žvýkačka.
krok 5
Špachtlí opatrně vmíchejte pistácie do sněhu. Směs vlijte do vyloženého plechu a rovnoměrně rozetřete. Nahoru položte druhý list rýžového papíru a přitlačte, abyste vytlačili vzduchové bublinky. Nechte ztuhnout přes noc, zakryté čistou suchou utěrkou.
krok 6
Špachtlí uvolněte okraje nugátu z plechu, poté nugát z plechu vyklopte na čisté prkénko a použijte ostrý zoubkovaný horký nůž k rozkrojení na 36 čtverečků. Nechte ztuhnout na mřížce nad plechem. Nugát vydrží v hermeticky uzavřené nádobě až měsíc.