reklama

  • 200 g másla
    nakrájeného na malé kousky, plus extra na vymazání formy
  • 200 g hořké čokolády
    nakrájené na malé kousky
  • 3 vejce
  • 175 g zlatého krupicového cukru
  • 100 g mascarpone nebo krémového sýra
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g mletých mandlí
  • 30 g kakaa
    plus extra na podávání
  • 4 velmi zralé hrušky
    oloupané, rozpůlené a zbavené jádřince
  • moučkový cukr
    na posypání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal405
  • tuky30g
  • nasycené16g
  • sacharidy26g
  • cukry24g
  • vláknina2g
  • proteín6g
  • sůl0.38g

Postup přípravy

  • krok 1

    Kulatou dortovou formu o průměru 25 cm vymažte a vysypte, nebo vyložte pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Rozpusťte čokoládu a máslo v misce nad hrncem s horkou vodou, nebo to udělejte v krátkých intervalech v mikrovlnné troubě, poté nechte vychladnout.

  • krok 2

    Šlehejte vejce a cukr elektrickým šlehačem 4-5 minut, nebo dokud nezhoustne a šlehač nezanechává stopu ve směsi. Přidejte mascarpone a vanilku a šlehejte do úplného spojení. Lehce vmíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu, dokud se nepropojí, poté vmíchejte mandle. Přesijte kakaový prášek a malou špetku soli a vmíchejte do směsi.

  • krok 3

    Dejte těsto do připravené formy. Nahoru rozložte hrušky řeznou stranou dolů, a jemně zatlačte. Pečte 45-50 minut, dokud se těsto nezvedne kolem hrušek a povrch nepraskne. Nechte vychladnout ve formě 30-40 minut – při chladnutí se dort mírně propadne. Posypte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte teplé, nebo nechte zcela vychladnout pro konzistenci podobnou brownies.

reklama
reklama
reklama
reklama