Bezlepkový čokoládový dort s hruškami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 12
- 200 g máslanakrájeného na malé kousky, plus extra na vymazání formy
- 200 g hořké čokoládynakrájené na malé kousky
- 3 vejce
- 175 g zlatého krupicového cukru
- 100 g mascarpone nebo krémového sýra
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 100 g mletých mandlí
- 30 g kakaaplus extra na podávání
- 4 velmi zralé hruškyoloupané, rozpůlené a zbavené jádřince
- moučkový cukrna posypání
- kcal405
- tuky30g
- nasycené16g
- sacharidy26g
- cukry24g
- vláknina2g
- proteín6g
- sůl0.38g
Postup přípravy
krok 1
Kulatou dortovou formu o průměru 25 cm vymažte a vysypte, nebo vyložte pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Rozpusťte čokoládu a máslo v misce nad hrncem s horkou vodou, nebo to udělejte v krátkých intervalech v mikrovlnné troubě, poté nechte vychladnout.
krok 2
Šlehejte vejce a cukr elektrickým šlehačem 4-5 minut, nebo dokud nezhoustne a šlehač nezanechává stopu ve směsi. Přidejte mascarpone a vanilku a šlehejte do úplného spojení. Lehce vmíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu, dokud se nepropojí, poté vmíchejte mandle. Přesijte kakaový prášek a malou špetku soli a vmíchejte do směsi.
krok 3
Dejte těsto do připravené formy. Nahoru rozložte hrušky řeznou stranou dolů, a jemně zatlačte. Pečte 45-50 minut, dokud se těsto nezvedne kolem hrušek a povrch nepraskne. Nechte vychladnout ve formě 30-40 minut – při chladnutí se dort mírně propadne. Posypte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte teplé, nebo nechte zcela vychladnout pro konzistenci podobnou brownies.