Třešňové houstičky scones
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 12–15 porcí
Přejít na suroviny
- 450 g mouka pšeničná hladkásmíchaná s kypřicím práškem do pečiva
- 2 lžičky kypřicí prášek do pečivapromíchaný s moukou
- 1 lžička jedlá soda
- 100 g máslostudené, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce krupicový cukr
- 280 ml zakysaná smetana
- 2 lžíce mléko
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 100 g kandované třešněnasekané
- máslo (nebo zahuštěná smetana clotted cream)změklé, k podávání
- třešňový nebo jahodový džemk podávání
- kcal218
- tuky8g
- nasycené5g
- sacharidy36g
- cukry8g
- vláknina1g
- proteín4g
- sůl0.72g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 220°C. Do mísy dejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, ½ lžičky soli, jedlou sodu a máslo a třete prsty, dokud směs nebude připomínat strouhanku. Vmíchejte cukr.
krok 2
Rychle vmíchejte podmáslí, trochu mléka, vanilku a třešně a spojíme, aby vzniklo vláčné těsto. Roztlačte na lehce pomoučněné pracovaní ploše na plát o tloušťce asi 3 cm. Vyříkrájejte hostičky pomocí 5cm vykrajovátka.
krok 3
Přendejte na lehce pomoučený plech, potřete zbylým mlékem a pečte 12-15 minut dozlatova. Podávejte se máslem (nebo zahuštěnou smetanou clotted cream) a džemem.