Třešňové houstičky scones
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 12–15 porcí
Skip to ingredients
Suroviny
- 450 g mouka pšeničná hladká, smíchaná s kypřicím práškem do pečiva
- 2 lžičky kypřicí prášek do pečiva, promíchaný s moukou
- 1 lžička jedlá soda
- 100 g máslo, studené, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce krupicový cukr
- 280 ml zakysaná smetana
- 2 lžíce mléko
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 100 g kandované třešně, nasekané
- máslo (nebo zahuštěná smetana clotted cream), změklé, k podávání
- třešňový nebo jahodový džem, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 220°C. Do mísy dejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, ½ lžičky soli, jedlou sodu a máslo a třete prsty, dokud směs nebude připomínat strouhanku. Vmíchejte cukr.
- KROK 2
Rychle vmíchejte podmáslí, trochu mléka, vanilku a třešně a spojíme, aby vzniklo vláčné těsto. Roztlačte na lehce pomoučněné pracovaní ploše na plát o tloušťce asi 3 cm. Vyříkrájejte hostičky pomocí 5cm vykrajovátka.
- KROK 3
Přendejte na lehce pomoučený plech, potřete zbylým mlékem a pečte 12-15 minut dozlatova. Podávejte se máslem (nebo zahuštěnou smetanou clotted cream) a džemem.