Želé z čerstvých malin
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + chlazení přes noc
- Snadné
- Na 4 porce
- 1/2 lžičky rostlinný olej neutrální chutina potření
- 5 plátků želatina
- 140 g krupicový cukr
- 500 g maliny+ navíc na ozdobu
- 1 citronšťáva vymačkaná
- crème fraîche nebo zmrzlinak podávání
- kcal191
- tuky1g
- nasycené0g
- sacharidy41g
- cukry41g
- vláknina4g
- proteín3g
- sůl0g
Postup přípravy
krok 1
Olejem lehce vymažte vnitřek 600 ml formy na želé (či na bábovku). Lze použít i misku odpovídajícího objemu. Plátky želatiny dejte jeden po druhém do malé misky se studenou vodou, aby se neslepily. Během vaření malin nechte želatinu nabobtnat.
krok 2
Do velkého hrnce nalijte 300 ml vody. Přidejte cukr, jemně zahřívejte na středním ohni, občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté přidejte maliny. Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň, aby se směs sotva vařila, a vařte 5 minut, dokud se maliny nerozpadnou. Pořádně promíchejte.
krok 3
Opatrně nalijte malinovou směs přes síto do velké mísy. Vmíchejte citronovou šťávu, poté buď doplňte studenou vodou, nebo trochu slijte, abyste měli jistotu, že máte přesně 600 ml tekutiny. Želatinu vymačkejte, přidejte k malinám, dobře promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí, a poté nalijte do připravené formy. Po vychladnutí dejte do lednice a nechte přes noc ztuhnout.
krok 4
Těsně před podáváním vyklopte želé na velký talíř. Podávejte s kopečkem crème fraîche nebo zmrzliny a trochou malin.