reklama

Suroviny

  • 450 g máslová dýně, oloupaná, nakrájená na malé kousky
  • 2 lžíce olivový olej nebo řepkový
  • 1 cibule velká, nakrájená
  • 550 g brambory klihovaté, oloupané a nakrájené
  • 2 balení listové těsto ‚v kostece‘, každé o hmotnosti 375 g
  • mouka pšeničná hladká, na podsypání
  • 1 balení listové těsto rozválené (320 g)
  • 2 lžíce strouhanka
  • 300 g červená řepa vařená, na plátky
  • 450 g červené papriky pečená, sterilová, odkapaná
  • 200 g feta
  • 150 g hrášek maražený
  • 1 malý svazek petržel, nasekané
  • 1 malý svazek máta, nasekaná
  • 10 ks vejce
  • 2 lžíce sezamová semínka

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu zahřejte na 200 °C. Dýni pokapejte asi jednou lžící oleje, osolte, opepřete a pečte 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím na zbylém oleji opékejte 10-15 minut cibuli na mírném ohni dozlatova a brambory vařte 8 minut do měkka. Brambory sceďte a zeleninu nechte vychladnout. Snižte troubu na 180 °C.

  • KROK 2

    Pečicí formu o rozměrech 20 cm x 30 cm vyložte dlouhým pruhem pečícího papíru (to vám pomůže vytáhnout koláč, jakmile bude upečený). Položte na sebe dvě kostky listového těsta a na pomoučené ploše ho rozválejte – mělo by mít tloušťku asi dvacetikoruny. Těstem vyložte formu a přebytečné nechte viset přes okraje.

  • KROK 3

    Základ těsta posypte strouhankou. Navrstvěte plátky červené řepy, papriky, dýně, cibuli, fetu, brambory, hrášek a bylinky (v tomto pořadí pro pěkný duhový efekt), každou vrstu pořádně osolte a opepřete.

  • KROK 4

    Vejce rozklepněte a pomalu nalévejte na náplň, dokud většina neproteče vrstvami, trochu si schovejte na potření těsta.

  • KROK 5

    Převislé těsto potřete vajíčkem a navrch položte vyválený plát listového těsta. Přitiskněte je k sobě, pak pomocí kuchyňských nůžek odstřihněte přebytečné těsto a ponechejte asi 2 cm. Zarolujte okraje, aby se utěsnily, a poté je pevně přitlačte vidličkou.

  • KROK 6

    Celé vrchní těsto potřete vajíčkem, posypte semínky a pomocí vidličky naznačte 12 porcí. Pečte 1 hodinu 20 minut, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé. Před krájením nechte slaný koláč zcela vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama