reklama

Na sušenkový základ

  • 250g čokoládové sušenky
  • 100g máslo
    rozpuštěné + navíc na vymazání

Na náplň

  • 840g plnotučný smetanový sýr pokojové teploty
    (nař.Philadelphia)
  • 200g světlý třtinový cukr
  • 4 lžíce kakao
  • 1 vanilkový lusk
    semínka vyškrábnutá
  • 3 lžíce černá káva
    čerstvě uvařená
  • 3 velká vejce
  • 300 ml zakysaná smetana
  • 25g mléčná čokoláda
    rozpuštěné

Na ozdobu

  • 200 ml smetana ke šlehání 40%
  • 100g mučenkový žloutkový krém (curd)
  • 8 čokoládových vajíček, plněných krémem
    (4 rozpůlená, 4 vcelku)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal546
  • tuky38g
  • nasycené24g
  • sacharidy43g
  • cukry36g
  • vláknina1g
  • proteín7g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 180°C. Dno rozevíratelné dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Vložte sušenky do food processoru a několika pulzy rozmixujte na drť. K drti přilijte rozpuštěné máslo, spojte, dejte na dno formy a upěchujte zadní stranou lžíce. Pečte v troubě 10 minut a poté nechte vychladnout, zatímco budete dělat náplň.

  • krok 2

    Zvyšte v troubě teplotu na 240°. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr a cukr do hladka, poté přidejte kakao, vanilku, kávu, vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu a prošlehejte do jednolité hmoty.

  • krok 3

    Boky dortové formy potřete ještě trochou rozpuštěného másla, nalijte na sušenkový korpus tvarohovou směs a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 110°C nechte péci 25-30 minut. Cheesecake je hotový, když je náplň ztuhlá, ale ve středu se ještě lehce chvěje. Vypněte troubu, ale nechte dvířka otevřená a cheesecake nechte 2 hodiny pozvolna vychladnout. Pak dejte do lednice a nechte v chladu až okamžiku podávání.

  • krok 4

    Ozdobte: cheesecake opatrně vyjmete z formy a ze spodu odstraňte pečicí papír. Ušlehejte smetanu do měkkých špiček. Nastříkejte ji ve čtyřech větších kopečcích na dort, nechte mezi nimi mezery. Do volného místa nastříkejte menší kopečky šlehačky. Na každý kopeček smetany naneste trochu mučenkového curdu. Ozdobte celými a polovinami čokoládových krémových vajíček a podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama