reklama

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 50 g másla
  • 1 cibule
    nadrobno nakrájená
  • 150 g slaniny
    nakrájené na malé kousky
  • 1/2 dýně
    hokaido nebo máslové, nakrájené na kostičky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce dýňových semínek
    opečených
  • javorový sirup
    na pokapání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal557
  • tuky43g
  • nasycené20g
  • sacharidy19g
  • cukry12g
  • vláknina5g
  • proteín21g
  • sůl2.2g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velké pánvi se silným dnem rozehřejte olej s 25 g másla. Přidejte cibuli a špetku soli a na mírném ohni ji asi 8 minut restujte do jejího změknutí. Přidejte 60 g slaniny a opékejte dalších 5 minut, dokud slanina nepustí tuk. Poté zvyšte teplotu na střední, přidejte dýni a vývar a okořeňte. Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen, přikryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne.

  • krok 2

    Poté zalijte smetanou, znovu přiveďte k varu a odstavte z plotny. Část tekutiny dejte stranou, kousky dýně rozmixujte dohladka a postupně přilévejte zpět tekutinu (pokud chcete řidší, přidejte více tekutiny). Přeceďte přes jemné síto, dokořeňte a dejte stranou.

  • krok 3

    Na pánvi na prudkém ohni rozpusťte zbylé máslo a restujte zbytek slaniny s černým pepřem po dobu 5 minut. Slaninu rozdělte do čtyř misek, polévku prohřejte a nalijte do misek. Pro podávání posypte dýňovými semínky a pokapejte javorovým sirupem.

reklama
reklama
reklama
reklama