Dýňová polévka se slaninou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 50 g másla
- 1 cibulenadrobno nakrájená
- 150 g slaninynakrájené na malé kousky
- 1/2 dýněhokaido nebo máslové, nakrájené na kostičky
- 1 l kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce dýňových semínekopečených
- javorový sirupna pokapání
- kcal557
- tuky43g
- nasycené20g
- sacharidy19g
- cukry12g
- vláknina5g
- proteín21g
- sůl2.2g
Postup přípravy
krok 1
Ve velké pánvi se silným dnem rozehřejte olej s 25 g másla. Přidejte cibuli a špetku soli a na mírném ohni ji asi 8 minut restujte do jejího změknutí. Přidejte 60 g slaniny a opékejte dalších 5 minut, dokud slanina nepustí tuk. Poté zvyšte teplotu na střední, přidejte dýni a vývar a okořeňte. Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen, přikryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne.
krok 2
Poté zalijte smetanou, znovu přiveďte k varu a odstavte z plotny. Část tekutiny dejte stranou, kousky dýně rozmixujte dohladka a postupně přilévejte zpět tekutinu (pokud chcete řidší, přidejte více tekutiny). Přeceďte přes jemné síto, dokořeňte a dejte stranou.
krok 3
Na pánvi na prudkém ohni rozpusťte zbylé máslo a restujte zbytek slaniny s černým pepřem po dobu 5 minut. Slaninu rozdělte do čtyř misek, polévku prohřejte a nalijte do misek. Pro podávání posypte dýňovými semínky a pokapejte javorovým sirupem.