Dýňový guláš
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 g dýně hokaido
- 500 g brambor
- 2 papriky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 lžičky kájenského pepře
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 svazek petrželky
- 4 lžíce crème fraîche
- 4 plátky chleba
Postup přípravy
- KROK 1
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek oloupejte a nasekejte. Dýni omyjte, pomocí lžíce odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na cca 1,5 cm silné kousky. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Papriky rozpulte, odstraňte stopku a semínka, omyjte a nakrájejte na cca 2 cm velké kousky.
- KROK 2
Řepkový olej zahřejte ve velkém hrnci a cibuli s česnekem v něm 1-2 minuty osmahněte dosklovita. Přidejte kousky dýně a brambor a 2-3 minuty opékejte, poté přidejte kousky papriky a opékejte další 2-3 minuty
- KROK 3
Přidejte rajčatový protlak a koření, zeleninu osolte a opepřete a vše krátce orestujte. Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a na středním ohni vařte 30 minut, občas promíchejte (případně přidejte trochu vody).
- KROK 4
Mezitím omyjte petržel, osušte a nasekejte. Hotový dýňový guláš nechte dalších 5 minut otevřený na mírném ohni vařit a znovu dochuťte pepřem, trochou soli nebo podle potřeby jiným kořením a rozdělte do 4 hlubokých talířů. Na každý talíř dejte lžíci crème fraîche, posypte nasekanou petrželí a podávejte s plátkem chleba