Džem z černého rybízu
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 600 g černý rybíz
- 400 g cukrkrystal
- ½ ks citron
- kcal33
- tuky0gs nízkým obsahem
- nasycené0gs nízkým obsahem
- sacharidy8g
- cukry8g
- vláknina0.5g
- proteín0.1g
- sůl0g
Postup přípravy
krok 1
Nemáte-li kuchařský teploměr, vložte do mrazáku talířek. Skleničky, které chcete použít, sterilizujte. Očištěný černý rybíz nasypte do hrnce se 100 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se bobule nerozvaří. Nechte mírně vychladnout.
krok 2
Nyní máte dvě možnosti. Jestli chcete hladký rosol, propasírujte ovoce přes sítko a slupky se semínky vyhoďte. Pokud dáváte přednost džemu a se semínky, nechte dužinu tak, jak je. Ať už jste ovoce propasírovali nebo ne, zvažte ho a na každých 500 g rybízu přidejte 400 g cukru. Vraťte vše do hrnce.
krok 3
Přilijte do hrnce citronovou šťávu a poté mísrně zahřejte. Míchejte, aby se cukr rozpustil. Pak zvyšte teplotu a vařte asi 10 minut nebo dokud džem nedosáhne 105 °C. Pokud nevlastníte teploměr, vyzkoušejte tuhnutí džemu tak, že na studený talířek nanesete trochu horkého džemu. Po několika minutách vyzkoušejte prstem, jestli vzorek tuhne. Pokud ne, vraťte na 2 minuty k varu a poté znovu otestujte.
krok 4
Snižte plamen a děrovanou lžící seberte případnou pěnu. Nechte 10–15 minut chladnout. Pak jemně promíchejte a nalijte do sklenic. V suchu a chladu vydrží džem až 6 měsíců.