reklama

Suroviny

  • 600 g černý rybíz
  • 400 g cukr krystal
  • ½ ks citron

Postup přípravy

  • KROK 1

    Nemáte-li kuchařský teploměr, vložte do mrazáku talířek. Skleničky, které chcete použít, sterilizujte. Očištěný černý rybíz nasypte do hrnce se 100 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se bobule nerozvaří. Nechte mírně vychladnout.

  • KROK 2

    Nyní máte dvě možnosti. Jestli chcete hladký rosol, propasírujte ovoce přes sítko a slupky se semínky vyhoďte. Pokud dáváte přednost džemu a se semínky, nechte dužinu tak, jak je. Ať už jste ovoce propasírovali nebo ne, zvažte ho a na každých 500 g rybízu přidejte 400 g cukru. Vraťte vše do hrnce.

  • KROK 3

    Přilijte do hrnce citronovou šťávu a poté mísrně zahřejte. Míchejte, aby se cukr rozpustil. Pak zvyšte teplotu a vařte asi 10 minut nebo dokud džem nedosáhne 105 °C. Pokud nevlastníte teploměr, vyzkoušejte tuhnutí džemu tak, že na studený talířek nanesete trochu horkého džemu. Po několika minutách vyzkoušejte prstem, jestli vzorek tuhne. Pokud ne, vraťte na 2 minuty k varu a poté znovu otestujte.

  • KROK 4

    Snižte plamen a děrovanou lžící seberte případnou pěnu. Nechte 10–15 minut chladnout. Pak jemně promíchejte a nalijte do sklenic. V suchu a chladu vydrží džem až 6 měsíců.

reklama
reklama
reklama
reklama