Džem z červeného rybízu
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus cooling
- Snadné
- 800 g rybízčerstvý nebo mražený
- 400 g cukrkrystal
- kcal36
- tuky0gs nízkým obsahem
- nasycené0gs nízkým obsahem
- sacharidy9g
- cukry9g
- vláknina0.5g
- proteín0.1g
- sůl0g
Postup přípravy
krok 1
Do mrazáku vložte dva malé podšálky – s jejich pomocí otestujete tuhnutí džemu.
krok 2
Odstraňte stopky a vložte kuličky rybízu do velkého hrnce. Zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a zvolna vařte asi 10 minut, dokud ovoce nezměkne a nezačne se rozpadat. Nad mísu dejte sítu a rybíz jím lžicí protlačte. Pokud dáváte přednost džemu se semínky, nemusíte ovoce pasírovat. Stačí ho jen rozmixovat.
krok 3
Odvažte vzniklý rybízový rozvar a přidejte k němu tři čtvrtiny cukru (pokud je rybízové směsi 400 g, přidejte 300 g cukru). Vložte zpět do hrnce na střední plamen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
krok 4
Jakmile se cukr úplně rozpustí, přiveďte k varu. Občas promíchejte. Pokud používáte digitální teploměr, počkejte, dokud džem nedosáhne 105 °C. Pokud teploměr nemáte, asi po 8 minutách varu vyjměte talířek z mrazáku a potřete ho džemem. Nechte 1 minutu vychladnout, pak prstem vyzkoušejte, zda tuhne. Pokud ano, džem je hotový. Pokud ne, vraťte ho k varu a po další minutě znovu zkontrolujte.
krok 5
Nechte džem mírně vychladnout, pak ho nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte zcela vychladnout.