reklama

Suroviny

  • 800 g rybíz čerstvý nebo mražený
  • 400 g cukr krystal

Postup přípravy

  • KROK 1

    Do mrazáku vložte dva malé podšálky – s jejich pomocí otestujete tuhnutí džemu.

  • KROK 2

    Odstraňte stopky a vložte kuličky rybízu do velkého hrnce. Zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a zvolna vařte asi 10 minut, dokud ovoce nezměkne a nezačne se rozpadat. Nad mísu dejte sítu a rybíz jím lžicí protlačte. Pokud dáváte přednost džemu se semínky, nemusíte ovoce pasírovat. Stačí ho jen rozmixovat.

  • KROK 3

    Odvažte vzniklý rybízový rozvar a přidejte k němu tři čtvrtiny cukru (pokud je rybízové směsi 400 g, přidejte 300 g cukru). Vložte zpět do hrnce na střední plamen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  • KROK 4

    Jakmile se cukr úplně rozpustí, přiveďte k varu. Občas promíchejte. Pokud používáte digitální teploměr, počkejte, dokud džem nedosáhne 105 °C. Pokud teploměr nemáte, asi po 8 minutách varu vyjměte talířek z mrazáku a potřete ho džemem. Nechte 1 minutu vychladnout, pak prstem vyzkoušejte, zda tuhne. Pokud ano, džem je hotový. Pokud ne, vraťte ho k varu a po další minutě znovu zkontrolujte.

  • KROK 5

    Nechte džem mírně vychladnout, pak ho nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte zcela vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama