Focaccia – italský chléb
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 8 porcí
- 20 g droždí
- 225 g hladká mouka
- 50 ml olivový olej
- 6 g sůl
- 150 ml voda
- 8 snítek rozmarýn
- 6 g mořská sůl
- kcal210
- tuky6g
- nasycené1g
- sacharidy34g
- cukry1g
- vláknina1g
- proteín5g
- sůl1.5g
Postup přípravy
krok 1
Rozmarýn omyjte a osušíte. Odstraňte jehličí ze stonků a jemně je nasekejte.
krok 2
V hrnci zahřejte 150 ml vody. Rozdrobené čerstvé droždí smíchejte s 60 ml teplé vody a 25 g mouky. Nechte na teplém místě asi 20 minut vzejít kvásek.
krok 3
Zbylou mouku (200 g) prosejte do mísy. Přidejte kvásek, sůl, 20 ml olivového oleje (2 lžíce) a 90 ml teplé vody. Hněďte, dokud nezískáte jednotné lepivé těsto. Vložte ho do velké mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte na teplém místě asi 60 minut.
krok 4
Vykynuté těsto namaštěnýma rukama roztáhněte do obdélníkového tvaru a dejte na plech 20 x 30 cm. Prsty dělejte důlky. Formu přikryjte a těsto nechte znovu 30 minut kynout.
krok 5
Těsto pokapejte 3 lžícemi olivového oleje (30 ml), posypte mořskou solí a rozmarýnem. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C (režim horní dolní ohřev). Focaccia by se měla péct dozlatova, asi 25 minut.