
Focaccia – italský chléb
Focaccia s rozmarýnem a mořskou solí je italský chléb ideální k večeři, svačině nebo předkrmu před hlavním jídlem. Pokud chcete, můžete ji ještě před vložením do trouby ozdobit olivami, cherry rajčaty nebo do těsta dát několik pokrájených sušených rajčat. Do receptu jsme použili čerstvé droždí, ale klidně ho můžete nahradit 7 g instantního.
- 20 g droždí
- 225 g hladká mouka
- 50 ml olivový olej
- 6 g sůl
- 150 ml voda
- 8 snítek rozmarýn
- 6 g mořská sůl
Nutriční hodnoty: per serving
- kcal210
- tuky6g
- nasycené1g
- sacharidy34g
- cukry1g
- vláknina1g
- proteín5g
- sůl1.5g
Postup přípravy
krok 1
Rozmarýn omyjte a osušíte. Odstraňte jehličí ze stonků a jemně je nasekejte.
krok 2
V hrnci zahřejte 150 ml vody. Rozdrobené čerstvé droždí smíchejte s 60 ml teplé vody a 25 g mouky. Nechte na teplém místě asi 20 minut vzejít kvásek.
krok 3
Zbylou mouku (200 g) prosejte do mísy. Přidejte kvásek, sůl, 20 ml olivového oleje (2 lžíce) a 90 ml teplé vody. Hněďte, dokud nezískáte jednotné lepivé těsto. Vložte ho do velké mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte na teplém místě asi 60 minut.
krok 4
Vykynuté těsto namaštěnýma rukama roztáhněte do obdélníkového tvaru a dejte na plech 20 x 30 cm. Prsty dělejte důlky. Formu přikryjte a těsto nechte znovu 30 minut kynout.
krok 5
Těsto pokapejte 3 lžícemi olivového oleje (30 ml), posypte mořskou solí a rozmarýnem. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C (režim horní dolní ohřev). Focaccia by se měla péct dozlatova, asi 25 minut.