reklama

Suroviny

  • 110 g máslo
  • 100 g hladká mouka
  • 100 g žitná mouka celozrnná
  • 1 lžíce tymián citronový, lze nahradit obyčejným, jemně nasekaný
  • ½ lžičky mořská sůl
  • 1 vejce, lehce rozšlehané

Na náplň

  • 2 svazky jarní cibulka, v celku, jen odříznuté kořínky
  • 2 ks cuketa, na proužky o tloušťce asi 5 mm
  • 5 lžic mascarpone
  • 150 g čerstvý kozí sýr
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 50 g parmazán (nebo vegetariánská alternativa), nastrouhaný
  • piniové oříšky, opražené na kapce olivového oleje

Postup přípravy

  • KROK 1

    Večer předtím, než budete dělat galetku, zabalte máslo a dejte do mrazáku. Následující den dejte do velké mísy hladkou mouku, žitnou mouku, tymián a mořskou sůl. Vyndejte máslo z mrazáku, jeden konec si nechte stále zabalený, aby se vám máslo dobře drželo a postupně ho celé nastrouhejte do moučné směsi. Vše nahrubo promíchejte, přidejte 5-6 lžic studené vody a rychle promíchejte příborovým nožem, aby se vše spojilo, pak rukama je těsto krátce prohněťte. Zabalte do folie a nechte alespoň 1 hodinu odležet v lednici. V lednici vydrží až dva dny.

  • KROK 2

    Na náplň rozehřejte na vysokou teplotu nepřilnavou grilovací pánev, dokud se úplně nerozpálí, a poté na ní opékejte jarní cibulku ve dvou dávkách 1–2 minuty z každé strany, nebo dokud se na nich nevytvoří tmavé mřížky. Odložte je na talíř a totéž opakujte s proužky cukety. Můžete to udělat den předem a uchovávat ogrilovanou zeleninu ve vzduchotěsné nádobě přes noc.

  • KROK 3

    Mascarpone a kozí sýr s citronovou kůrou a parmazánem smíchejte v misce do hladka. Podle chuti osolte a dejte stranou.

  • KROK 4

    Těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na obdélník asi 35 x 25 cm. Odloupněte vrchní vrstvu pergamenu a potřete těsto sýrovou směsí, ponechte 3cm okraj. Navrch poklaďte jarní cibulku a okraj potřete rozšlehaným vejcem. Pomocí pergamenu pod těstem posuňte galetku na plech a dejte na 30 minut vychladit.

  • KROK 5

    Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte dovnitř další plech, aby se zahřál. Okraje opět potřete rozšlehaným vejcem a galetku za pomocí pečícího papíru přeneste na rozpálený plech. Pečte 30 minut, pak poklaďte ogrilovanou cuketou a pečte dalších 5 minut, nebo dokud těsto není zlatavě hnědé a na okrajích křupavé. Podávejte s kapkou olivového oleje a podle chuti posypte piniovými oříšky.

reklama
reklama
reklama
reklama