reklama

Suroviny

  • 3 kusy čekanky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • 3 plátky kvalitní šunky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 20 g strouhanky
  • 2 celozrnné rohlíky

Postup přípravy

  • KROK 1

    Čekanku opláchneme, pak podélně rozpůlíme a případně vyřízneme tvrdou, velmi hořkou část uvnitř. Zeleninový vývar přivedeme k varu v široké pánvi a půlky čekanky v něm vaříme 3 minuty. Čekanku vyjmeme děrovanou lžící a scedíme. Zeleninový vývar nalijeme do žáruvzdorné nádoby.

  • KROK 2

    Rozpusťte máslo na pánvi, kterou jste použili, na středně vysoké teplotě. Vmíchejte mouku, poté přidejte mléko a 150 ml odloženého zeleninového vývaru a dobře promíchejte metličkou, aby v jíšce nevznikly hrudky. Omáčku přivedeme k varu, za stálého míchání necháme 2-3 minuty provařit a nakonec dochutíme solí a pepřem.

  • KROK 3

    Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů) . Uvařené plátky šunky podélně rozkrojíme na poloviny, vychladlé půlky čekanky do nich jednotlivě zabalíme a dáme do zapékací mísy (cca 18x28 cm) . Omáčku rovnoměrně nalijte na půlky čekanky.

  • KROK 4

    Smíchejte nastrouhaný sýr a strouhanku a posypte půlky čekanky. Vše pečte na střední příčce trouby 25–30 minut do zlatova. Podáváme s celozrnnými rohlíčky.

reklama
reklama
reklama
reklama