Gratinovaná čekanka se šunkou a sýrem
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- 2 porce
Suroviny
- 3 kusy čekanky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 150 ml mléka
- sůl
- pepř
- 3 plátky kvalitní šunky
- 100 g strouhaného sýra
- 20 g strouhanky
- 2 celozrnné rohlíky
Postup přípravy
- KROK 1
Čekanku opláchneme, pak podélně rozpůlíme a případně vyřízneme tvrdou, velmi hořkou část uvnitř. Zeleninový vývar přivedeme k varu v široké pánvi a půlky čekanky v něm vaříme 3 minuty. Čekanku vyjmeme děrovanou lžící a scedíme. Zeleninový vývar nalijeme do žáruvzdorné nádoby.
- KROK 2
Rozpusťte máslo na pánvi, kterou jste použili, na středně vysoké teplotě. Vmíchejte mouku, poté přidejte mléko a 150 ml odloženého zeleninového vývaru a dobře promíchejte metličkou, aby v jíšce nevznikly hrudky. Omáčku přivedeme k varu, za stálého míchání necháme 2-3 minuty provařit a nakonec dochutíme solí a pepřem.
- KROK 3
Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů) . Uvařené plátky šunky podélně rozkrojíme na poloviny, vychladlé půlky čekanky do nich jednotlivě zabalíme a dáme do zapékací mísy (cca 18x28 cm) . Omáčku rovnoměrně nalijte na půlky čekanky.
- KROK 4
Smíchejte nastrouhaný sýr a strouhanku a posypte půlky čekanky. Vše pečte na střední příčce trouby 25–30 minut do zlatova. Podáváme s celozrnnými rohlíčky.