Grilovaná ryba s cuketou a bylinkovým aïoli
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 12 ks baby cuketa
- olivový olej
- 4 filety bílá ryba, s kůží
- 12 citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 svazek máta, otrhané lístky
- 100 g řeřicha, lze nahradit rukolou
Na bylinkové aioli
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 stroužek česnek, velký
- 200 ml olivový olej ‚mild‘
- citronová šťáva, podle chuti
- 1 svazek směs bylinek (např. pažitka, petržel, máta a kopr) nasekané + další listy k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Rozpalte pánev. Cukety potřete 1 lžičkou oleje, osolte, opepřete a poté grilujte, dokud nezměknou a poté dejte stranou.
- KROK 2
Na přípravu aïoli ušlehejte v procesoru žloutky s hořčicí, česnekem a velkým množstvím soli. Postupně přilévejte olej do zhoustnutí, poté dochuťte citronovou šťávou. Můžete ho připravit také pomocí tyčového mixéru – dejte všechny ingredience do vysoké nádoby a až na dno ponořte tyčový mixér. Zapněte na nejvyšší výkon a pomalu vytahujte, dokud nezačne omáčka houstnout. Na závěr dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Hotové aïoli vydrží v lednici jeden den.
- KROK 3
Rybu okořeňte solí a pepřem. Rozpalte nepřilnavou pánev, dokud nebude velmi horká, přidejte 1 lžičku oleje a poté rybu opékejte kůží dolů 3 minuty, dokud nebude křupavá. Otočte a opékejte rybu dalších 30 sekund až 1 minutu, dokud nebude celá propečená.
- KROK 4
Těsně před podáváním vložte část nasekaných bylinek do aïoli. Rozšlehejte 1 lžíci oleje s citronovou šťávou, okořeňte a poté velmi lehce promíchejte s cuketou, mátou a řeřichou.
- KROK 5
Na talíře naservírujte ochucenou cuketovou směs, na to rybu a navrch ozdobte lžící aïoli a posypte bylinkami.