reklama

  • 12 ks baby cuketa
  • olivový olej
  • 4 filety bílá ryba
    s kůží
  • 12 citronová šťáva
    z 1/2 citronu
  • 1 svazek máta
    otrhané lístky
  • 100 g řeřicha
    lze nahradit rukolou

Na bylinkové aioli

  • 2 žloutky
  • 1 lžička dijonská hořčice
  • 1 stroužek česnek
    velký
  • 200 ml olivový olej
    ‚mild‘
  • citronová šťáva
    podle chuti
  • 1 svazek směs bylinek
    (např. pažitka, petržel, máta a kopr) nasekané + další listy k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal605
  • tuky52g
  • nasycené8g
  • sacharidy2g
  • cukry2g
  • vláknina1g
  • proteín32g
  • sůl0.37g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozpalte pánev. Cukety potřete 1 lžičkou oleje, osolte, opepřete a poté grilujte, dokud nezměknou a poté dejte stranou.

  • krok 2

    Na přípravu aïoli ušlehejte v procesoru žloutky s hořčicí, česnekem a velkým množstvím soli. Postupně přilévejte olej do zhoustnutí, poté dochuťte citronovou šťávou. Můžete ho připravit také pomocí tyčového mixéru – dejte všechny ingredience do vysoké nádoby a až na dno ponořte tyčový mixér. Zapněte na nejvyšší výkon a pomalu vytahujte, dokud nezačne omáčka houstnout. Na závěr dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Hotové aïoli vydrží v lednici jeden den.

  • krok 3

    Rybu okořeňte solí a pepřem. Rozpalte nepřilnavou pánev, dokud nebude velmi horká, přidejte 1 lžičku oleje a poté rybu opékejte kůží dolů 3 minuty, dokud nebude křupavá. Otočte a opékejte rybu dalších 30 sekund až 1 minutu, dokud nebude celá propečená.

  • krok 4

    Těsně před podáváním vložte část nasekaných bylinek do aïoli. Rozšlehejte 1 lžíci oleje s citronovou šťávou, okořeňte a poté velmi lehce promíchejte s cuketou, mátou a řeřichou.

  • krok 5

    Na talíře naservírujte ochucenou cuketovou směs, na to rybu a navrch ozdobte lžící aïoli a posypte bylinkami.

reklama
reklama
reklama
reklama