reklama

Suroviny

  • slunečnicový olej
  • sójová omáčka
  • japonské víno mirin nebo suché sherry
  • třtinový cukr
  • zázvor (čerstvý), oloupaný a jemně nastrouhaný
  • 2 česnek, najemno utřený
  • 4 losos, mražený, bez kostí

Na okurkový salát

  • okurka, malá
  • rýžový vinný ocet
  • sójová omáčka
  • 0,5 lžičky třtinový cukr
  • 1 lžíce sezamová semínka, pražená

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozpalte gril na vysokou teplotu a pevný plech potřete olejem. Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, mirin, cukr, zázvor a česnek, dokud se cukr nerozpustí, a poté do směsi vložte mraženého lososa a celého ho do ní obalte. Zbývající marinádu přelijte do malého kastrůlku a přiveďte k varu.

  • KROK 2

    Umístěte plech asi 20 cm nad žhavé uhlíky (nebo jiný zdroj tepla) a rybu grilujte 20 minut. Každých pár minut jí potírejte vařící marinádou, dokud nebude ryba hotová a povrch ‚nezesklovatí‘. Pokud jsou filety tlusté, možná je budete muset otočit na bok, aby se rovnoměrně propekly. Sundejte je z grilu a marinádu dál redukujte, dokud nevnikne lepkavá omáčka, kterou na hotového lososa následně nalijte.

  • KROK 3

    Na okurkový salát použijte škrabku s otočnou čepelí a okurku oloupejte na plátky. Dresink připravíte jednoduše smícháním octa se sójovou omáčkou, cukrem a sezamovými semínky. Okurku přelijte dresinkem a podávejte s lososem a vařenou rýží.

reklama
reklama
reklama
reklama