reklama

  • slunečnicový olej
  • sójová omáčka
  • japonské víno mirin
    nebo suché sherry
  • třtinový cukr
  • zázvor (čerstvý)
    oloupaný a jemně nastrouhaný
  • 2 česnek
    najemno utřený
  • 4 losos
    mražený, bez kostí

Na okurkový salát

  • okurka
    malá
  • rýžový vinný ocet
  • sójová omáčka
  • 0,5 lžičky třtinový cukr
  • 1 lžíce sezamová semínka
    pražená

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal340
  • tuky18g
  • nasycené3g
  • sacharidy18g
  • cukry9g
  • vláknina0g
  • proteín27g
  • sůl4.23g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozpalte gril na vysokou teplotu a pevný plech potřete olejem. Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, mirin, cukr, zázvor a česnek, dokud se cukr nerozpustí, a poté do směsi vložte mraženého lososa a celého ho do ní obalte. Zbývající marinádu přelijte do malého kastrůlku a přiveďte k varu.

  • krok 2

    Umístěte plech asi 20 cm nad žhavé uhlíky (nebo jiný zdroj tepla) a rybu grilujte 20 minut. Každých pár minut jí potírejte vařící marinádou, dokud nebude ryba hotová a povrch ‚nezesklovatí‘. Pokud jsou filety tlusté, možná je budete muset otočit na bok, aby se rovnoměrně propekly. Sundejte je z grilu a marinádu dál redukujte, dokud nevnikne lepkavá omáčka, kterou na hotového lososa následně nalijte.

  • krok 3

    Na okurkový salát použijte škrabku s otočnou čepelí a okurku oloupejte na plátky. Dresink připravíte jednoduše smícháním octa se sójovou omáčkou, cukrem a sezamovými semínky. Okurku přelijte dresinkem a podávejte s lososem a vařenou rýží.

reklama
reklama
reklama
reklama