Grilovaný losos teriyaki s okurkovým salátem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- slunečnicový olej
- sójová omáčka
- japonské víno mirin nebo suché sherry
- třtinový cukr
- zázvor (čerstvý), oloupaný a jemně nastrouhaný
- 2 česnek, najemno utřený
- 4 losos, mražený, bez kostí
Na okurkový salát
- okurka, malá
- rýžový vinný ocet
- sójová omáčka
- 0,5 lžičky třtinový cukr
- 1 lžíce sezamová semínka, pražená
Postup přípravy
- KROK 1
Rozpalte gril na vysokou teplotu a pevný plech potřete olejem. Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, mirin, cukr, zázvor a česnek, dokud se cukr nerozpustí, a poté do směsi vložte mraženého lososa a celého ho do ní obalte. Zbývající marinádu přelijte do malého kastrůlku a přiveďte k varu.
- KROK 2
Umístěte plech asi 20 cm nad žhavé uhlíky (nebo jiný zdroj tepla) a rybu grilujte 20 minut. Každých pár minut jí potírejte vařící marinádou, dokud nebude ryba hotová a povrch ‚nezesklovatí‘. Pokud jsou filety tlusté, možná je budete muset otočit na bok, aby se rovnoměrně propekly. Sundejte je z grilu a marinádu dál redukujte, dokud nevnikne lepkavá omáčka, kterou na hotového lososa následně nalijte.
- KROK 3
Na okurkový salát použijte škrabku s otočnou čepelí a okurku oloupejte na plátky. Dresink připravíte jednoduše smícháním octa se sójovou omáčkou, cukrem a sezamovými semínky. Okurku přelijte dresinkem a podávejte s lososem a vařenou rýží.