
Grilovaný mořský vlk s omáčkou vierge
Sauce vierge, což v doslovném překladu znamená „panenská omáčka“, je francouzská moderní klasika mezi omáčkami, tak ji určitě vyzkoušejte. Je snadná na přípravu a tak lahodná. V kombinaci s grilovaným mořským vlkem a vařenými nebo pečenými bramborami získáte úžasný hlavní chod – a pokud vás už unavuje smažený kapr ke štědrovečerní večeři, zkuste právě mořského vlka se sauce vierge a nebudete litovat.
- 50 g máslorozpuštěné
- 4 filety mořský vlk
Na omáčku vierge
- 100 g cherry rajčatanadrobno nakrájená
- 2 lžičky kaparydrobné
- ½ ks citronšťáva
- 1 ks šalotkanadrobno nakrájená
- 100 ml olivový olejextra panenský
- hrst natrhané lístky bazalky a nasekaná pažitkana ozdobu
Nutriční hodnoty: per serving
- kcal479
- tuky38g
- nasycené11g
- sacharidy1g
- cukry1g
- vláknina0g
- proteín34g
- sůl0.58g
Postup přípravy
krok 1
Grilovací pánev vyložte alobalem a lehce ho potřete máslem. Rybí filety potřete z obou stran máslem, osolte a opepřete podle chuti a položte je na alobal kůží nahoru.
krok 2
Na omáčku vierge dejte rajčata a šalotku do pánve s kapary, citronovou šťávou, olejem a dochuťte solí a pepřem.
krok 3
Filety z mořského vlka grilujte 5-7 minut pod rozpáleným grilem, dokud nejsou upečené a kůže nezačne hnědnout. Mezitím 2 minuty prohřívejte omáčku a vmíchejte do ní část natrhaných lístků bazalky. Pomocí obracečky přesuňte filety na nahřáté talíře a polijte je omáčkou. Podávejte s novými bramborami vařenými v páře nebo malými pečenými bramborami a přidejte zbývající bazalku a pažitku.