reklama

Suroviny

  • 2 lžíce olivový olej, plus extra na pokapání
  • 750 g žampionů, nakrájených
  • 2 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 lžíce lístků tymiánu, plus 2 lžičky
  • 200 ml smetany, může být i veganskác
  • kváskový chleba k podávání
  • karamelizované cibulové čatný nebo relish, k podávání

Na vlašské ořechy

  • 25 g krupicového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • sůl
  • pepř, černý mletý

Postup přípravy

  • KROK 1

    Zahřejte olej na pánvi na vysokou teplotu a na něm smažte asi 15-20 minut očištěné a nakrájené žampiony, dokud nebudou velmi měkké a veškerá uvolněná tekutina se neodpaří. Vmíchejte česnek, 1 lžíci tymiánových listů, 1 lžičku soli a pořádnou dávku černého pepře a vařte další 3 minuty. Poté nechte mírně vychladnout.

  • KROK 2

    Vychladlou houbovou směs dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hustou pastu. Přidejte 100 ml smetany a znovu mixujte, dokud nebude směs hladká a krémová, přičemž ji postupně seškrabujte ze stěn mixéru. Možná bude potřeba přidat až 50 ml více smetany, podle konzistence.

  • KROK 3

    Dochuťte a lžící přendejte do servírovací misky a povrch uhlaďte zadní stranou lžíce. Pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje, aby pokryl vrch paštiky – mělo by to být jen tolik, aby se zabránilo jejímu vysychání. Přikryjte a nechte 2 hodiny chladit, dokud neztuhne. V lednici vydrží až 24 hodin.

  • KROK 4

    Na pánev se silným dnem dejte cukr a přidejte k němu 1 lžičku vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte pomalu k varu a vařte 10 minut bez míchání, dokud se cukr zcela nerozpustí a nezmění na zlatý karamel. Vmíchejte přepůlené ořechy, 2 lžičky tymiánových listů a špetku soli, poté přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Jakmile karamel vychladne a ztuhne, rozbijte jej na kousky.

  • KROK 5

    K podávání rozetřete paštiku na pečivo, třeba na kváskový chleba. Navrch dejte lžičky čatný a kandované vlašské ořechy.

reklama
reklama
reklama
reklama