Houbová paštika
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus 2 hodiny chlazení
- Snadné
- Porce 8
Suroviny
- 2 lžíce olivový olej, plus extra na pokapání
- 750 g žampionů, nakrájených
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 1 lžíce lístků tymiánu, plus 2 lžičky
- 200 ml smetany, může být i veganskác
- kváskový chleba k podávání
- karamelizované cibulové čatný nebo relish, k podávání
Na vlašské ořechy
- 25 g krupicového cukru
- 50 g vlašských ořechů
- sůl
- pepř, černý mletý
Postup přípravy
- KROK 1
Zahřejte olej na pánvi na vysokou teplotu a na něm smažte asi 15-20 minut očištěné a nakrájené žampiony, dokud nebudou velmi měkké a veškerá uvolněná tekutina se neodpaří. Vmíchejte česnek, 1 lžíci tymiánových listů, 1 lžičku soli a pořádnou dávku černého pepře a vařte další 3 minuty. Poté nechte mírně vychladnout.
- KROK 2
Vychladlou houbovou směs dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hustou pastu. Přidejte 100 ml smetany a znovu mixujte, dokud nebude směs hladká a krémová, přičemž ji postupně seškrabujte ze stěn mixéru. Možná bude potřeba přidat až 50 ml více smetany, podle konzistence.
- KROK 3
Dochuťte a lžící přendejte do servírovací misky a povrch uhlaďte zadní stranou lžíce. Pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje, aby pokryl vrch paštiky – mělo by to být jen tolik, aby se zabránilo jejímu vysychání. Přikryjte a nechte 2 hodiny chladit, dokud neztuhne. V lednici vydrží až 24 hodin.
- KROK 4
Na pánev se silným dnem dejte cukr a přidejte k němu 1 lžičku vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte pomalu k varu a vařte 10 minut bez míchání, dokud se cukr zcela nerozpustí a nezmění na zlatý karamel. Vmíchejte přepůlené ořechy, 2 lžičky tymiánových listů a špetku soli, poté přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Jakmile karamel vychladne a ztuhne, rozbijte jej na kousky.
- KROK 5
K podávání rozetřete paštiku na pečivo, třeba na kváskový chleba. Navrch dejte lžičky čatný a kandované vlašské ořechy.