reklama

Ve starých kuchařkách se často píše, že do správné smaženice patří alespoň 10 různých druhů hub. Pokud však nemáte tak pestrý úlovek, stačí použít hřibovité houby. Vynechejte měkčí houby jako babky, které jsou nasáklé vodou a způsobily by, že smaženice bude kašovitá. Ideální jsou tvrdší houby – pravé hřiby, holubinky, lišky, ryzce...

Aby byly houby snadněji stravitelné, je důležité je dobře tepelně upravit. Název "smaženice" napovídá, že houby budou smažené. Nejdříve je důkladně orestujte dozlatova, poté podlijte a nechte dusit, aby změkly. Na závěr tekutinu vyduste a houby opět lehce orestujte. Takto získají houby křupavou strukturu a krásně se opečou.


Jak na tu nejlepší rychlou smaženici?

Suroviny

  • 1 cibule
  • 250 g hub
  • 2 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • Vybrat
  • drcený
  • 4 ks vajec
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  • KROK 1

    Na velké pánvi rozpalte přepuštěné máslo nebo olej. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nasekaný česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.

  • KROK 2

    Přidejte očištěné houby nakrájené na cca 3 cm velké kousky. Restujte na středním ohni, dokud houby nezačnou mít zlatavé okraje. Pokud houby pustí hodně vody, nechte ji odpařit a pokračujte, dokud se houby nezačnou opékat. Pokud je směs suchá, podlijte ji asi 50 ml horké vody a nechte houby dusit, dokud se voda neodpaří. Celkově houby restujte asi 10 minut.

  • KROK 3

    Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. V misce lehce prošlehejte vejce a vlijte je do pánve. Přidejte hrst nasekané petržele. Jemně a krátce míchejte, dokud vejce nezpevní, ale zůstanou krémová.

  • KROK 4

    Podávejte s topinkami opečenými nasucho. Na talíři můžete pokrm zakápnout olivovým olejem.

Tipy:

  • Pokud chcete, aby smaženice byla opravdu pestrá, zkuste do směsi přidat několik druhů hub, například hřiby, lišky a ryzce.
  • Pro lepší chuť můžete do smaženice přidat špetku mleté papriky nebo pár kapek citronové šťávy.
  • Na přípravu smaženice můžete použít i sušené houby. Předem je namočte do vody, aby změkly, a poté postupujte podle receptu.
reklama
reklama
reklama
reklama