
Italský citronový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 6
- 250 g máslazměklého, plus extra na vymazání formy
- 250 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 100 g polenty
- 250 g mletých mandlí
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3 velké citronynastrouhaná kůra
- crème fraîchena podávání
SIRUP
- 1 velký citron
- 3 lžíce krupicového cukru
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal552
- tuky39.9g
- nasycené16.2g
- sacharidy38.5g
- cukry35.8g
- vláknina0.3g
- proteín9.7g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 160 °C/ventilátor 140 °C/plyn 3. Vymažte a vyložte dortovou formu o průměru 23 cm s odnímatelným dnem.
krok 2
Použijte elektrický šlehač a máslo s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce jedno po druhém a mezi každým dobře promíchejte. Přimíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek do pečiva, poté vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Nalijte do formy a uhlaďte povrch.
krok 3
Pečte asi 50 minut až 1 hodinu, dokud dort není na povrchu zlatý (po 30 minutách zakryjte vrch volně alobalem, aby se příliš nezbarvil). Po vyndání z trouby nechte vychladnout ve formě.
krok 4
Na sirup oloupejte tenké proužky kůry z jednoho citronu, odstraňte jakýkoliv bílý povrch a nakrájejte kůru na tenké proužky. Vymačkejte šťávu z citronu a dejte ji do malého hrnce s cukrem a 3 lžícemi vody. Zahřívejte pomalu, dokud se cukr nerozpustí, potom vařte 1 minutu. Přidejte nakrájenou kůru a nechte vychladnout.
krok 5
Koláč vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout a servíruje s kopečkem crème fraîche.