reklama

  • 250 g másla
    změklého, plus extra na vymazání formy
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g polenty
  • 250 g mletých mandlí
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 3 velké citrony
    nastrouhaná kůra
  • crème fraîche
    na podávání

SIRUP

  • 1 velký citron
  • 3 lžíce krupicového cukru

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal552
  • tuky39.9g
  • nasycené16.2g
  • sacharidy38.5g
  • cukry35.8g
  • vláknina0.3g
  • proteín9.7g
  • sůl0.7g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 160 °C/ventilátor 140 °C/plyn 3. Vymažte a vyložte dortovou formu o průměru 23 cm s odnímatelným dnem.

  • krok 2

    Použijte elektrický šlehač a máslo s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce jedno po druhém a mezi každým dobře promíchejte. Přimíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek do pečiva, poté vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Nalijte do formy a uhlaďte povrch.

  • krok 3

    Pečte asi 50 minut až 1 hodinu, dokud dort není na povrchu zlatý (po 30 minutách zakryjte vrch volně alobalem, aby se příliš nezbarvil). Po vyndání z trouby nechte vychladnout ve formě.

  • krok 4

    Na sirup oloupejte tenké proužky kůry z jednoho citronu, odstraňte jakýkoliv bílý povrch a nakrájejte kůru na tenké proužky. Vymačkejte šťávu z citronu a dejte ji do malého hrnce s cukrem a 3 lžícemi vody. Zahřívejte pomalu, dokud se cukr nerozpustí, potom vařte 1 minutu. Přidejte nakrájenou kůru a nechte vychladnout.

  • krok 5

    Koláč vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout a servíruje s kopečkem crème fraîche.

reklama
reklama
reklama
reklama