reklama

  • 175 g máslo
    plus extra na vymazání formy
  • 3 jablka
    (asi 350g), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky
  • 200 g medu
    nebo zlatého sirupu
  • 150 g světle hnědého cukru
  • 300 g ovesných vloček
  • 50 g sušená jablka
    nakrájená
  • 2 lžičky mleté skořice
    (volitelné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal251
  • tuky11g
  • nasycené6g
  • sacharidy35g
  • cukry23g
  • vláknina2g
  • proteín3g
  • sůl0.29g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C (160°C horkovzduch). Vymažte dno čtvercové formy o rozměrech 20x20 cm a vyložte ji pečicím papírem.

  • krok 2

    Nakrájená jablka vložte do malého hrnce s 2 lžičkami vody a vařte na středním ohni 3-4 minuty, dokud jablka nejsou dostatečně měkká na rozmačkání, ale v hrnci zůstane ještě trochu vody. Pokud je potřeba, přidejte trochu více vody a vařte jablka o něco déle. Odstraňte z ohně a rozmačkejte jablka pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky, aby se lehce rozpadla, pak je přendejte do mísy a odložte stranou.

  • krok 3

    Máslo, med (zlatý sirup) a cukr vložte do hrnce a zahřívejte na nízkém ohni, dokud se máslo a cukr zcela nerozpustí a cukr. Odstraňte z ohně a odložte stranou.

  • krok 4

    V míse smíchejte ovesné vločky, sušená jablka a skořici. Přidejte máslovou směs se sirupem a vařená jablka, poté promíchejte. Směs na flapjacky přendejte do připravené formy a pevně stlačte. Povrch vyrovnejte pomocí stěrky, poté pečte 25-30 minut, dokud není zlatavý a bublající po stranách. Nechte vychladnout. Nakrájejte na 16 kousků. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 dnů.

reklama
reklama
reklama
reklama