Jablečné flapjacky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Snadné
- Připraví 16 kousků
- 175 g másloplus extra na vymazání formy
- 3 jablka(asi 350g), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky
- 200 g medunebo zlatého sirupu
- 150 g světle hnědého cukru
- 300 g ovesných vloček
- 50 g sušená jablkanakrájená
- 2 lžičky mleté skořice(volitelné)
- kcal251
- tuky11g
- nasycené6g
- sacharidy35g
- cukry23g
- vláknina2g
- proteín3g
- sůl0.29g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C (160°C horkovzduch). Vymažte dno čtvercové formy o rozměrech 20x20 cm a vyložte ji pečicím papírem.
krok 2
Nakrájená jablka vložte do malého hrnce s 2 lžičkami vody a vařte na středním ohni 3-4 minuty, dokud jablka nejsou dostatečně měkká na rozmačkání, ale v hrnci zůstane ještě trochu vody. Pokud je potřeba, přidejte trochu více vody a vařte jablka o něco déle. Odstraňte z ohně a rozmačkejte jablka pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky, aby se lehce rozpadla, pak je přendejte do mísy a odložte stranou.
krok 3
Máslo, med (zlatý sirup) a cukr vložte do hrnce a zahřívejte na nízkém ohni, dokud se máslo a cukr zcela nerozpustí a cukr. Odstraňte z ohně a odložte stranou.
krok 4
V míse smíchejte ovesné vločky, sušená jablka a skořici. Přidejte máslovou směs se sirupem a vařená jablka, poté promíchejte. Směs na flapjacky přendejte do připravené formy a pevně stlačte. Povrch vyrovnejte pomocí stěrky, poté pečte 25-30 minut, dokud není zlatavý a bublající po stranách. Nechte vychladnout. Nakrájejte na 16 kousků. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 dnů.