reklama

  • 350 g hladká mouka
  • 25 g máslo
  • 50 g tmavý muscovado cukr
    plus 1 lžíce navíc pro posypání
  • 50 g pekanové ořechy
    nasekané
  • 2 lžičky kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlá soda
  • 1 lžička mleté skořice
  • 284 ml zakysaná smetana
  • 1 vejce
    rozšlehané
  • 3 jablka
    (asi 140g každé) , oloupaná a zbavená jádřinců
  • 2-3 lžíce mléko

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal226
  • tuky9g
  • nasycené5g
  • sacharidy32g
  • cukry9g
  • vláknina2g
  • proteín5g
  • sůl0.56g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V misce prsty promněte 50 g mouky spolu s máslem na drobenku. Vmíchejte 1 polévkovou lžíci cukru a nasekané pekanové ořechy a poté dejte stranou.

  • krok 2

    Do velké mísy prosejte zbylou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli, poté vmíchejte cukr a skořici a dejte stranou. Dvě jablka nahrubo nastrouhejte, poté prošlehejte se zakysanou smetanou, vejcem a 2 lžícemi mléka. Udělejte důlek v suchých ingrediencích, vlijte mokré ingredience a rychle promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte další lžíci mléka. Nemíchejte příliš důkladně, jinak budou muffiny tuhé. Nevadí, když jsou v těstě tu a tam hrudky mouky.

  • krok 3

    Rozdělte směs do košíčků ve formě na muffiny, měly by být naplněné asi do dvou třetin. Poté posypte pekanovou drobenkou. Poslední zbylé jablko nakrájejte na tenké plátky a ty zatlačte do vrchu muffinů. Pečte 20 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde ven čistá.

reklama
reklama
reklama
reklama