Klasické palačinky
Tento spolehlivý recept na klasické palačinkové těsto vás nikdy nezklame. Je univerzální, takže je jen na vás, zda palačinky budete podávat se sladkou či se slanou náplní.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V misce prsty promněte 50 g mouky spolu s máslem na drobenku. Vmíchejte 1 polévkovou lžíci cukru a nasekané pekanové ořechy a poté dejte stranou.
Do velké mísy prosejte zbylou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli, poté vmíchejte cukr a skořici a dejte stranou. Dvě jablka nahrubo nastrouhejte, poté prošlehejte se zakysanou smetanou, vejcem a 2 lžícemi mléka. Udělejte důlek v suchých ingrediencích, vlijte mokré ingredience a rychle promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte další lžíci mléka. Nemíchejte příliš důkladně, jinak budou muffiny tuhé. Nevadí, když jsou v těstě tu a tam hrudky mouky.
Rozdělte směs do košíčků ve formě na muffiny, měly by být naplněné asi do dvou třetin. Poté posypte pekanovou drobenkou. Poslední zbylé jablko nakrájejte na tenké plátky a ty zatlačte do vrchu muffinů. Pečte 20 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde ven čistá.