Jablečný džem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vytvoří 2 x 500g sklenice
- 1 kg Bramley jablkaoloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená
- 250 g krupicový cukr
- ½ citronvymačkaný
- 1 skořicová tyčinka
- kcal35
- tuky0.1g
- nasycené0g
- sacharidy8.4g
- cukry8.4g
- vláknina0.4g
- proteín0.1g
- sůl0g
Postup přípravy
krok 1
Dejte malý talířek do mrazáku. Vložte nakrájená jablka a krupicový cukr do velkého hrnce spolu s 350 ml vody a přiveďte k varu, míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
krok 2
Vařte jemně, pravidelně míchejte, po dobu 30 minut, dokud se jablka nerozpadnou.
krok 3
Vmíchejte citronovou šťávu, přidejte skořicovou tyčinku a jemně vařte další 2-3 minuty, dokud směs není hustá a lesklá.
krok 4
Vyjměte malý talířek z mrazáku a kápněte na něj trochu směsi. Nechte několik sekund – měla by být poměrně pevná. Pokud je stále trochu tekutá, vraťte hrnec na oheň a vařte dalších 10-15 minut. Talířek vraťte do mrazáku a znovu otestujte, nyní by měl být připraven.
krok 5
Rozdělte do čistých, sterilizovaných sklenic a uzavřete. Vydrží tři měsíce na chladném, suchém místě. Po otevření uchovávejte v chladu a spotřebujte do jednoho měsíce.