Jablečný džem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vytvoří 2 x 500g sklenice
Suroviny
- 1 kg Bramley jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená
- 250 g krupicový cukr
- ½ citron, vymačkaný
- 1 skořicová tyčinka
Postup přípravy
- KROK 1
Dejte malý talířek do mrazáku. Vložte nakrájená jablka a krupicový cukr do velkého hrnce spolu s 350 ml vody a přiveďte k varu, míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- KROK 2
Vařte jemně, pravidelně míchejte, po dobu 30 minut, dokud se jablka nerozpadnou.
- KROK 3
Vmíchejte citronovou šťávu, přidejte skořicovou tyčinku a jemně vařte další 2-3 minuty, dokud směs není hustá a lesklá.
- KROK 4
Vyjměte malý talířek z mrazáku a kápněte na něj trochu směsi. Nechte několik sekund – měla by být poměrně pevná. Pokud je stále trochu tekutá, vraťte hrnec na oheň a vařte dalších 10-15 minut. Talířek vraťte do mrazáku a znovu otestujte, nyní by měl být připraven.
- KROK 5
Rozdělte do čistých, sterilizovaných sklenic a uzavřete. Vydrží tři měsíce na chladném, suchém místě. Po otevření uchovávejte v chladu a spotřebujte do jednoho měsíce.