Jablečný koláč se skořicí
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Snadné
- Porce 6
Přejít na suroviny
- 150 g máslazměklého, plus navíc na vymazání formy
- 3 jablkaoloupaná a bez jádřince
- 150 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 50 g mletých mandlí
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 3 vejce
- kcal476
- tuky28g
- nasycené14g
- sacharidy46g
- cukry30g
- vláknina2g
- proteín8g
- sůl0.9g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem/plynová 4. Formu na koláč o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Jedno jablko nakrájejte na 16 plátků. Uspořádejte je do kruhu na dno formy.
krok 2
Vyšlehejte máslo, cukr a vanilku, dokud směs nebude lehká a nadýchaná. Přimíchejte mouku, mleté mandle, kypřicí prášek do pečiva, skořici a vejce, dokud se vše nespojí.
krok 3
Zbývající jablka nastrouhejte do těsta a opatrně promíchejte.
krok 4
Těsto nalijte na plátky jablek ve formě a jemně uhlaďte povrch. Pečte 45 minut, dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout ve formě 20 minut. Otočte na servírovací talíř tak, aby spodní plátky jablek byly nahoře.